Helyi hírek 2023. december 20. 06:00

Baleset-megelőzés advent idején

Baleset-megelőzés advent idején
A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell – tudtuk meg Fekete-Setény Tamara rendőr zászlóstól, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadójától.

Borítókép: illusztráció

Hozzátette: az ünnepek alatt többen autóval hosszabb útra indulnak, amely előtt ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Télen a fentiek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, jégkaparó, jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

A téli időszakban gyakran rosszak a látási viszonyok. Korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Síkos utakon a fékút általában hosszabb, mint optimális esetben. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló, úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljanak útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. Heves hóesés, vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc. A hólánc felhelyezését és eltávolítását érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, hiszen hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni. Hosszabb autóút előtt érdemes figyelni még arra, hogy a járműben legyen takaró, téli ruhadarabok, lapát, rugalmas vontatókötél, fagymentesítő zárolajozó, elegendő mennyiségű élelmiszer és ital.

Fekete-Setény Tamara felhívta a figyelmet rá, hogy a közúti forgalomban résztvevők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék a járműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.

Végezetül az ittas járművezetéssel kapcsolatosan osztott meg információkat. Hazánkban zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés tekintetében. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök annak függvényében, hogy véralkohol szintjük milyen mértékű, szabálysértést vagy bűncselekményt követnek el. Amennyiben a mérés alapján nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol koncentrációt, az eset szabálysértésnek minősül, ezen felül már bűncselekménynek számít. Szabálysértés esetén a büntetési tétel 30 és 130 ezer forint közötti, a hatóságnak jogában áll dönteni arról, hogy a pénzbírság mellett egy hónaptól egy évig terjedő időre eltiltja az elkövetőt a járművezetéstől. Bűncselekmény esetén több százezer forintos büntetésre, illetve akár több évig terjedő járművezetéstől eltiltásra is számíthat az elkövető. Súlyos esetben letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Fekete-Setény Tamara azt javasolja, hogy az autóvezetők kerüljék az alkoholfogyasztást annak érdekében, hogy még sok önfeledt és boldog karácsonyt tölthessenek szeretteik körében.

Közlekedjenek nagy odafigyeléssel, hogy mindenki hazaérjen, és békés ünnepe legyen!

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!