Helyi hírek 2024. január 2. 08:00

Érték – Élmény – Egészség

Érték – Élmény – Egészség
November 30-án lezárult a Bács-Kiskun vármegyét érintő, megyei identitást erősítő projekt, amelynek keretében a megye értékeinek felkutatását követően kiadványokban, programokban, fesztiváljellegű rendezvényeken mutatta be azokat a vármegyei önkormányzat. A projekt vissza nem térítendő, 338,22 millió forint összegű európai uniós támogatással valósult meg.

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2018-ban vissza nem térítendő támogatást nyert el a TOP-
5.3.2-17-BK1-2018-00001 azonosítószámú Az Érték – Élmény – Egészség megjelenítése közösségi
programokban című projektre, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

338 millió forint európai uniós támogatás segítségével a már lassan elfeledett, a vármegyében még szájhagyomány útján terjedő történeteket, legendákat gyűjtötték, és az ifjú korosztály számára mesekönyvbe, a többi történetet Legendáskönyvbe szerkesztették, és ingyenes kiadványként a vármegye lakosságához eljuttatták. A Meseföld kiadványt hangoskönyv formájában is publikálták. A következő generáció innovációs és műszaki készségeinek fejlesztése érdekében járásonként egy darab 3D nyomtatókészüléket vásároltak. Az eszköz használatára képzéseket és szakköröket szerveztek. Összeállították a vármegyei – jellemzően – kézműves termékeket és helyi szolgáltatások adatbázisát.

A helyi és a vármegyei értékek feltárásnak elősegítése érdekében értékőrképzést szerveztek. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán tartott emlékévek arculati elemeit és marketingeszközeit jelen projektből fejlesztették. A vármegyében nehezen található olyan település, ahova a mese- és legendakaraktereket felvonultató promóciós célú mesebusz ne jutott volna el.

A mese- és legendakarakterek Nemesnádudvaron szobrok formájában testet is öltenek. Kulturális és ismeretterjesztő programokkal fesztiváljellegű Mi Napunk rendezvényeket szerveztek és tartottak vármegyeszerte. Két nyáron át minden járásban napközis táborokat, valamint sportrendezvényeket tartottak. Két társasjátékot is kifejlesztettek. Az egyikkel kártyákon keresztül teremthetjük meg Bács-Kiskun vármegye ökológiai és természeti értékei által a növény- és állatvilág számára a tökéletes élőhelyet. A másik játékban az egyik elkódorgott mesefigurát kell hazavezetnünk. A társasjátékoknak nemcsak a prototípus példánya készült el, hanem több mint ezres példányban
osztottak szét vármegyeszerte.

A projektről bővebb információt a www.bacskiskun.hu oldalon olvashatnak.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!