Helyi hírek 2024. január 7. 16:00

Könyv, honlap és virtuális emléktúra készült a Petőfi 200 emlékévre

Könyv, honlap és virtuális emléktúra készült a Petőfi 200 emlékévre
Az évforduló rendezvénysorozatába való bekapcsolódás ötletét a családi kötődés és gyökerek adták. Dédnagyapa és nagyapa, Meskó György a kiskőrösi evangélikus népiskola tanítója volt több mint 45 éven át, aktívan vett részt a város társadalmi és kulturális életében. Nagyapa és édesapa, dr. Meskó Sándor Kiskőrös történetét, népe életét, néprajzát folyamatosan kutatta, tudományos munkái közül kiemelkedő jelentőségű a szerkesztésében megjelent Kiskőrös helytörténeti monográfiája.



A Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című könyv segítségével megismerheti és felkeresheti a Petőfi-emlékhelyeket. Az első fejezetekben összefoglalót olvashat Petőfi életének költészetét meghatározó eseményeiről, élményeiről, valamint érzelmi kapcsolatáról a mezővárosi környezettel és a Kiskunsággal. A további fejezetek részletesen bemutatják a Petőfi-városokat: Kiskőröst, Kiskunfélegyházát, Kecskemétet, Szabadszállást, Dunavecsét, Kunszentmiklóst és Szalkszentmártont. Minden helységről először egy rövid leírást tartalmazó bevezető szerepel, majd Petőfi Sándor, valamint a Petrovics család és az egyes városok kapcsolatának ismertetésére kerül sor. Végül a vármegyében jelenleg fellelhető Petőfi-emlékhelyekről és a helyi hagyományápolásról ad pontos leírást a könyv.

A petofi200.eu honlap mintegy a könyv kiegészítéseként virtuális emléktúrát is kínál Bács-Kiskun vármegyében online kvízjáték formájában. A feladatlapot sikeresen kitöltő játékosok 20 %-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című e-bookot. 

A vármegye csaknem minden településén nyomonkövethető Petőfi emlékének őrzése valamilyen formában. Az itt található Petőfi-emlékhelyek állapota és azok működési feltételei javulnak, számos régebbi, valamint mostanában felavatott helyszín méltón őrzi a költő ott-tartózkodásának szellemi és tárgyi emlékeit. 

A könyv írója és a honlap készítője bízik abban, hogy sikerül felkelteni érdeklődését a Bács-Kiskun vármegyében található Petőfi emlékhelyek iránt, és ezek felkeresésével Ön is hozzájárul a Petőfi-kultusz ápolásához.
          

Kövessen minket a Facebookon is!