Helyi hírek 2024. január 16. 08:00

Méltó módon újultak meg az Ótemplom harsonás angyalai

Méltó módon újultak meg az Ótemplom harsonás angyalai
Visszakerültek a harsonák az angyalok kezébe a Kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony Templom – Ótemplom bejárata fölé, amelyek az elmúlt évtizedekben történt felújítási munkálatok során tűntek el. A hangszerek pótlásának körülményeiről Balla László alpolgármester számolt be lapunknak.

Borítókép: Buknicz István gyűjteménye, 1916. július 23.

– A 2019-es önkormányzati választások előtt leadott programtervem kitért a harsonák pótlására, amit Bense Zoltán képviselőtársam és Rosta Ferenc alpolgármester is támogatott. A 2020-as évek elején az akkori plébános úrral egyeztettünk róla, azonban csak 2023 decemberében sikerült megvalósítani a visszahelyezésüket. Nagyon sok dolog hátráltatott bennünket a megvalósításban: a hangszerek, amiket eredetileg oda szántunk, nem voltak megfelelő méretűek, másikat kellett készíttetni, illetve nehezen találtunk olyan korabeli fotót, amelyen az eredeti állapot látszódott. A korábbi felújítások során megsérültek, meggyengültek az angyalok kezei, így gondos előkészületet igényelt a feladat – vázolta a városvezető az előzményeket, majd kitért a megvalósítás menetére: – Dr. Tarjányi József lokálpatrióta egy keszthelyi útja során találkozott Vincze István bádogos mesterrel, akit megbízott a hangszerek elkészítésével. Amikor a mester megtudta, hogy egy templom bejáratát fogja díszíteni a munkája, az árát a felére csökkentette.



A harsonákat tavaly karácsony előtti napon Bozóki István kőfaragó mester és fia egy emelődarus kocsiból rögzítette az angyalok kezébe. A hangszereket február 4-én, Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250 éves évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi szentmisén Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke áldja meg.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!