Helyi hírek 2024. január 21. 12:00

Jól mutatkozott be az első félegyházi terepkerékpár-verseny

Képgaléria
Jól mutatkozott be az első félegyházi terepkerékpár-verseny
Első alkalommal rendezett cyclocross versenyt a Bringabarátok Sportegyesület, valamint a Bringabarát kerékpárbolt Kiskunfélegyházán, még pedig a helyi Parkerdőben.

Az egyszerű ember azt gondolná, hogy az előző nap leesett hó eltántorította a sportolókat attól, hogy elinduljanak a versenyen. Ez azonban nagy tévedés. Alig várták már, hogy bringára pattanjanak és megmutassák tudásukat az időjárási viszonyok ellenére, a Parkerdő Cross Terepkerékpár-versenyen. Az indulók ruhája és kerékpárja a célba érkezés után, ami egy ilyen verseny után természetese, nagymosásra szorult.

– Ezen a versenyen bárki elindulhatott. Úgy próbáltuk belőni a kategóriákat, hogy minden korosztálynak megfelelő legyen, mondta Simon Szabolcs főszervező. – Az első kategória a gyermekeké volt, kilencéves korig. Ők egy rövidített, másfél kilométeres pályán mentek két kört. Ott természetesen kevesebb akadály volt, és csak kísérővel mehettek végig, mivel a reggeli fagy, és az előző nap leesett hó csúszóssá tette a pályát. A junior I-es kategóriások már a 3,1 kilométeres pályán tették meg a köröket. Itt már több nehézég is volt, természetes és mesterséges akadály nehezítették a haladást. A negyven centiméteres akadályok egyes versenyzőknek átugorható volt, de a legtöbben inkább leszálltak a kerékpárról és átemelték rajta. Voltak természetes farönkös rézsűk, homok, emelkedő, gödrös részek és visszafordító S kanyarok. A pályát nehezítette, hogy a hó kezdett olvadni és sár lett belőle, ami szintén nehézséget jelentett.

A junior II-es kategóriában 16-19 éves korosztályú versenyzők indulhattak, akik együtt versenyeztek a hobbi kategóriásokkal. Ez utóbbiba gyakorlatilag olyan felnőttek nevezhettek, akik nem az öt, hanem a három körös kategóriában akartak indulni. A semi-pro (félprofi) kategóriában összegyűjtöttük a cyclocross versenyeken használt kategóriákat, mivel még most az első alkalommal nem tudtunk chipes időmérést megvalósítani.

Simon Szabolcs elmondta még, hogy nem volt kikötve az, hogy milyen kerékpárral indulhatnak, és milyen kormányt alkalmazhatnak a versenyzők. Olyan pályát alakítottak ki, ahol akár két mounten bike kerékpár is el tudott menni egymás mellett. A későbbiekben szeretnék jobban szétszedni a kategóriákat, ahol már lesznek megkötések.

A versenyre 69 előnevezés érkezett, amihez a helyszínen csatlakozott még hat induló. Amikor eldöntötték, hogy megvalósítják az első Parkerdő Cross terepkerékpár-versenyt, az volt a céljuk, hogy regionális eseményt rendeznek, ahova a környékbeli kerékpár sportot kedvelőknek kínálnak sportolási lehetőséget. De érdeklődők és jelentkezők nemcsak a vármegyéből, de a fővárosból, Kazincbarcikáról és Szekszárdról is jöttek. Sőt, olyanok is, akik rendszeres résztvevői a cyclocross országos kupa futamoknak. Két országos bajnok is rajthoz állt, Farkas Janka, aki január második hétvégéjén megrendezett elit női országos versenyt megnyerte. Hajagos István pedig már négyszeres master IV kategóriás magyar bajnok. Mind a ketten a kecskeméti Hírös ESC sportolói. Tudomásunk szerint a nehézségek ellenére, minden induló célba érkezett, senki sem adta fel a versenyt.

A verseny után minden előnevező kapott befutóérmet, a kategóriák első három helyezettjei pedig díjazásban részesültek. Minden célba érkező gyerek befutóérmet és kis ajándékot vehetett át.

Eredmények:

Junior I. lányok: 1. Madár Liza (Hírös ESC), 2. Szarka Gerda (Bringabarátok SE).
Fiúk: 1. Laczkó Olivér Péter (Superior Racing Team), 2. Tulok-Darida Simon, 3. Mármarosi Marcell (mindkettő Szekszárdi Sportközpont).

Junior II. lányok: 1. Jáhner Emese.
Fiúk: 1. Volyka Ádám (Superior Racing Team), 2. Rogozsán Bánk, 3. Vincze Nándor (Bringabarátok SE).

Hobbifutam nők:
1. Pap Zsófia, 2. Szmolkáné Sike Ágnes (Kerékpár Klub Kazincbarcika). 3. Jáhnerné Fekete Tímea.
Férfiak: 1. Czakó Csaba (Superior MTB Team), 2.  Barcsik László, 3. Nagy Norman.

Semi-pro nők: 1. Farkas Janka (Hírös ESC), 2. Kornokovics Györgyi.

Férfiak: 1. Szabó Endre (Hírös ESC), 2. Dovák Krisztián (Sólyom Team), 3. Várhidi Zoltán (Merida Maraton Team).

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!