Helyi hírek 2024. február 5. 18:00

Feltörték a fiókját?

Feltörték a fiókját?
Mostanában egyre több üzenetet kap a Bács vármegyei rendőrség (is), hogy sokaknak feltörték a fiókját. Néhány pontban összefoglalták, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.  

Ha azt gyanítja, hogy hackertámadás áldozata lett, maradjon nyugodt! Meg fogja tudni oldani. Azonban, ha ez munkahellyel kapcsolatos, ne próbálja meg egyedül, jelentse minél előbb az illetékes kollégájának.

Ha magánhasználatú rendszerről vagy fiókról van szó, kövesse az alábbi tanácsokat:

Online fiókok helyreállítása esetében, ha még működik a jelszava, jelentkezzen be egy olyan számítógépről, amit biztonságosnak tart (feltételezzük, hogy nem fertőzött), és változtassa meg a jelszót!

Lehetőleg egyedi, eddig sehol máshol nem használt jelszót állítson be – minél hosszabb a jelszó, annál jobb!

Ha még nincs a fiókon kétfaktoros azonosítás (2FA) beállítva, akkor ez egy jó alkalom arra, hogy ezt megtegye!

Amennyiben már nem tud bejelentkezni a fiókjába, vegye fel a kapcsolatot az adott oldal üzemeltetőjével, és jelezze, hogy átvették öntől a fiók irányítását!

Ha van olyan fiókja, amelyiken ugyanezt a feltört jelszót használja, annál is azonnal cseréljen jelszót!

Számítógép és egyéb eszközök helyreállításakor, ha a vírusirtó nem képes megszüntetni a fertőzést a számítógépen, vagy szeretne biztosra menni a rendszer biztonságát illetően, inkább telepítse újra az operációs rendszert! Ha az eszköz már elég régi, lehet, hogy itt az ideje újat vásárolni.

Hitelkártyával vagy bármilyen pénzügyi számlával kapcsolatos probléma esetén azonnal hívja a bankját vagy a hitelkártya kibocsátóját. Minél hamarabb értesíti a pénzintézetet, annál valószínűbb, hogy vissza tudják szerezni a pénzét.

Mindig a hivatalos, megbízható telefonszámon keresztül próbálja meg elérni a bankot, például a bankkártya hátoldalán feltüntetett, vagy a számlalevelekre nyomtatott telefonszámon, vagy keressen rá a weboldalukra!

Folyamatosan kísérje figyelemmel bank- vagy hitelkártya-kimutatását!

Ha lehetséges, állítson be automatikus értesítést minden pénzügyi tranzakcióról, minden terhelésről és utalásról! –
hívta fel a figyelmet a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleménye alapján.

               

Kövessen minket a Facebookon is!