Helyi hírek 2024. január 23. 11:05

Gerendás Péter volt a művelődési központ vendége

Képgaléria
Gerendás Péter volt a művelődési központ vendége
Gerendás Péter Válladon alszom el című zenés estje zárta A magyar kultúra napi rendezvényeket Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központban január 22-én, este. Az önkormányzat és a művelődési központ szervezésében megvalósult esemény teltház mellett zajlott.

Az est kezdetén Keresztes Tünde, az önkormányzat kulturális referense köszöntötte a megjelenteket A magyar kultúra napján, a nemzeti himnuszunk születésnapján.

– A kultúra maga a nép; az alapvető értékekben együtt gondolkodó közösség. Ha nincsenek alapvető, közös értékek, nincsen kultúra – idézte Czakó Gábor Kossuth-díjas író szavait, majd így folytatta: – Úgy hiszem, hogy egy helyi közösség számára különösen fontos saját hagyományainak, kulturális értékeinek továbbadása, fenntartása, hiszen ezáltal válik még összetartóbbá egy közösség. Ezáltal tehetjük hétköznapjainkat és ünnepeinket színesebbé, értékesebbé, egyedibbé – fogalmazott a kulturális referens, végül pedig a közművelődésben dolgozóknak mondott köszönetet.

A himnusz közös eléneklése után Balla László alpolgármester mondta el ünnepi gondolatait: – Veszteségeink, hányattatásaink ellenére kultúránk és értékeink megőriztek minket, és mi is megőriztük legfontosabb értékeinket: a hazaszeretetet és a magyarságunkat. Fontos ez. Fontos a legkisebb tárgy, a legkisebb részlet is. A kultúrára leselkedő egyetlen valódi veszély az, ha mi már nem érdeklődünk iránta. A magyar kultúra napja egy kicsit Kölcsey Ferenc napja is, aki lámpása a magyarságnak. Megalkotta nemzeti imánkat, a Himnuszt, amely már puszta dallamával is mélyen megérint minket. E napon, mi kiskunfélegyháziak fejet hajtunk a magyar irodalom kiemelkedő félegyházi alakja, Móra Ferenc előtt is. 2024-et Móra-emlékévvé nyilvánította a képviselő-testület, amelyet most tisztelettel megnyitok – fogalmazott az alpolgármester.

A beszédek után Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, szövegíró lépett a színpadra, Válladon alszom el című zenés műsora A magyar kultúra napi programok zárása volt.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton 
                   

Kövessen minket a Facebookon is!