Helyi hírek 2024. január 25. 10:00

Január 31-én lejárnak az éves autópálya-matricák

Január 31-én lejárnak az éves autópálya-matricák
Január 31-én éjfélkor lejárnak az előző évre vásárolt országos éves és vármegyei e-matricák.

Borítókép: MTI Krizsán Csaba

Az éves országos úthasználati jogosultságból 2023-ban 651 ezer darab kelt el, mintegy 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Éves vármegyei e-matricából 2,6 millió darab fogyott a tavalyi évre, 9 százalékkal több, mint 2022-re. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint 2023-ra csaknem 14,9 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők, 1,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban közölte a társaság az MTI-vel.

Heti (10 napos) e-vignettából 2023-ra mintegy 9,4 millió darab kelt el, 1,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi jogosultságból pedig 2,2 millió darab fogyott 2023-ra, mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A hazai úthasználók közül évről évre egyre többen döntenek az éves úthasználati jogosultságok mellett, amelyet 13 hónapon át használhatnak korlátlanul Magyarország teljes díjköteles gyorsforgalmi úthálózatán.

A vármegyei jogosultságok körében a TOP 3 vármegye nem változott, a legtöbb ilyen jogosultságot, mintegy 1,3 millió darabot Pest vármegyére vették az úthasználók. Fejér vármegyére 325 ezer, Győr-Moson-Sopron vármegyére pedig 206 ezer darab vármegyei jogosultság kelt el.

A NÚSZ Zrt. adatai szerint az e-matrica-vásárlásokból mintegy 127,9 milliárd forint, a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználata után befizetett e-útdíjból pedig 404 milliárd forint folyt be a hazai költségvetésbe a 2023. évben.

Vannak még ingyenesen használható autópálya-szakaszok – itt a teljes lista

Jelentősen csökkent idén a díjmentesen használható gyorsforgalmik száma, miután fizetős lett a teljes M0-as, az M4 autóút mellett több kisebb szakasz, de még így is közel 100 kilométer ingyenes maradt – ezeket szedte össze az autopalyamatrica.hu.

A hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

 • az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között,
 • az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza,
 • az M8-as autópálya,
 • az M80-as autóút,
 • az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza,
 • az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban. Ha ugyanis érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 18 750 forint a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 70 ezer forintra nőhet  – írta az Infostart.

Január elsejével összesen 230 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza. A jogszabály értelmében 2024. január elsejével díjköteles lett:

 • a teljes M0-ás autóút,
 • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig,
 • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig,
 • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig,
 • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig,
 • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza,
 • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig,
 • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig.


Magyar Nemzet írta meg, hogy január 31-éig igényelhetik a kedvezményes autópálya-matricát a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak – hívta fel a Fiatal Családosok klubjának alapítója a Hír TV műsorában. Király Nóra arra kéri az érintetteket, hogy mielőbb igényeljék a kedvezményt egy kormányablakban. Hozzátette: több ezer forintot lehet így spórolni.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a nagycsaládosok és a mozgássérültek D2 díjkategóriás autóikat is D1 díjkategóriás, azaz kedvezőbb árú matricával használhatják a fizetős útszakaszokon.

A kedvezményt előzetes bejelentés után lehet érvényesíteni, abban az esetben, ha a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzemben tartója legalább három gyermek után családi pótlékban részesül szülőként vagy nevelőszülőként, vagy a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy, vagy annak egy háztartásban élő hozzátartozója mentesül a két kategória közötti díjmérték különbözetének megfizetése alól, így úthasználati jogosultságot szerez.
             

Kövessen minket a Facebookon is!