Helyi hírek 2024. január 31. 14:00

Robbanásszerűen megugorhat a válások száma idén

Robbanásszerűen megugorhat a válások száma idén
Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a házasságkötések száma, a válásoké pedig bár még stagnál, de várhatóan a házasságfelbontások száma is hamarosan nőni fog.

Borítókép: Ökumenikus Egyház

Rekordszámú házasságot kötöttek itthon a 2021-es és 2022-es évben, a házasságkötések száma több mint a duplájára nőtt az előző évekhez képest. Hamarosan itt a házasság hete, amely a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Ebből az alkalomból pedig fontos mérföldkőre hívja fel a figyelmet Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház lelkésze.

– A házasságok a hivatalos statisztika szerint átlagosan 13 és fél évig tartanak, de ha közelebbről megnézzük ezt az átlagot, ez a szám abból következik, hogy a másfél, illetve a 18 év a vízválasztó a házaspárok esetében. A másfél éves határ jelentheti a kapcsolatban az első komoly válságot, hiszen vagy ekkor érkezik meg az első közös gyermek, vagy éppen azért alakul ki feszültség, mert nem jön össze a vágyott utód. A 18 év utáni válság pedig akkor következik be, amikor a gyerekek felnőttek, elkezdenek önállóvá válni, és már nincs az a belső kényszer a szülők részéről, hogy a válságba került házasságot minden áron fenn kell tartani a gyerekek érdekében  hívta fel rá a figyelmet az Ökumenikus Egyház lelkésze. Tóth Mihály szerint a házasságkötések számának növekedésével a bontóperek is megsokasodnak, hiszen a 2022-es robbanás idén érheti el az első, másfél éves válságot a kapcsolatokban. A lelkész szerint ráadásul az sem feltétlenül tesz jót a kapcsolatoknak, hogy a házasságkötéskori életkor mára jócskán kitolódott.

– Míg korábban a húszas éveikben esküdtek a párok, ma ez már leginkább a harmincas korosztályra jellemző. Ez persze jelentheti azt is, hogy megfontoltabban választunk, de ugyanakkor nehezebb az összecsiszolódás is abból a szempontból, hogy a harmincas korosztály már külön-külön egzisztenciával lép be a házasságba, nem pedig együtt építik fel közösen. A két egzisztencia összehangolása pedig nehezebb feladatot adhat a feleknek  tette hozzá a lelkész.



A pároknak fel kell készülni a házasságra

Tóth Mihály szerint éppen ezért az lenne a fontos, hogy minél több pár készüljön fel alaposan a házasságra, ami nem csak az esküvői előkészületeket jelenti.

– Az esküvő mindössze egy nap, a házasság azonban egy hosszú életszakasz. Nagyon fontos lenne, hogy a jegyespár felkészüljön a közös életre, és ha szükséges, szakemberrel beszélgessen erről. Az Ökumenikus Egyház által szervezett jegyes-beszélgetések is nagyon hasznosnak szoktak bizonyulni, sok pár később is visszatér beszélgetni, amikor a kapcsolatukban valamiféle krízist vagy problémát észlelnek. Sokan mondják, hogy nehezen hisznek a házasság intézményében, és abban valóban nehéz is. Valóban, ki szeretne egy intézményben élni egy életen át, ami tele van szabályokkal, ahelyett, hogy egy erős és kölcsönös szövetséget alkotnának  fejtette ki Tóth Mihály.

A lelkész szerint jó megoldás lehet, ha a párok leírják, mit jelent számukra a házasság az esküvőre készülve, majd az azutáni napon, majd ugyanezt megteszik minden fontos mérföldkőnél. A válasz ugyanis mindig más lesz, hiszen a változásokkal együtt is újradefiniálhatjuk a kapcsolatot.

– Mindannyian változunk az évek során, de ezt a változást képesek vagyunk lekövetni. Nem kell, hogy azt érezzük, „gúzsba köt” a házasság, e helyett érzelmi szövetséget kössünk. Mert ha mindkét félben megvan az akarás, hogy a másikat támogassa, akkor igazi szövetség alakulhat ki, ami nem összekeverendő egy olyan szerződéssel, amely feltételeket szab  mondta el Tóth Mihály, aki szerint az egyik legnagyobb gondot az szokta jelenteni, hogy a párok nem tudnak jól beszélgetni egymással, mert nem működik közöttük a kommunikáció. Ilyenkor szintén segíthetnek a beszélgetések, a terápia, vagy akár egy közösen olvasott könyv. Az Úristen, házasodunk! című kötetben éppen ezért számos olyan tipp és gyakorlat található, ami segít a pároknak feltenni a fontos kérdéseket és útmutatót nyújt egy erős és kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Az "Úristen, házasodunk!" interaktív jegyesfelkészítő előadás pedig megtalálható a Házasság Hete hivatalos programjában is. 
              

Kövessen minket a Facebookon is!