Helyi hírek 2024. február 4. 08:00

Biztonságunkért – A kerékpáros, mint veszélyforrás

Biztonságunkért – A kerékpáros, mint veszélyforrás
A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság és a Félegyházi Közlöny együttműködésével induló új rovatunkban a bűn- és balesetmegelőzés aktuális témáit dolgozzuk fel, Fekete-Setény Tamara rendőr zászlós szakmai segítségével.

Az elmúlt években hazánkban jelentősen javult a közlekedés biztonsága. A sikereknek azonban nem örülhetünk maradéktalanul, mert a kerékpárral közlekedők még mindig gyakran válnak baleset áldozatává Kiskunfélegyházán is.

Természetesen csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyünk részt a forgalomban, lehetőleg kerékpáros bukósisakban. Ez utóbbi biztonsági felszerelés különösen fontos a kerékpár pótülésén szállított, vagy a felügyelettel kerékpározó gyermekeknek.

Az éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között „láthatatlanná váló” biciklisek nem is gondolnak arra, hogy minden másodpercben halálos veszélynek vannak kitéve, hiszen a járművezetők már csak akkor fogják meglátni őket, amikor már késő.

A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amivel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Városunkban jellemző probléma, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem szállnak le a járműről, és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán. Fontos hangsúlyozni, hogy a gépjárművezetők gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak a zebrákhoz közelítve. A gyalogos-átkelőhelyen való biciklizés könnyen balesethez vezethet, mert az így áthaladó kerékpáros esélyt sem ad arra, hogy az őt észlelő járművezető meg tudjon állni.

Amennyiben kerékpárút vagy kijelölt kerékpársáv van, csak azon szabad közlekedni, figyelemmel az ott haladók biztonságára. Amennyiben a kerékpárút másik utat keresztez és ott kijelölt gyalogos átkelőhely van, a járműről le kell szállni és gyalogosként kell az úttesten átkelni.



A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!



A 2023. december 12–én történt közlekedési baleset felvételén jól látszik, hogy Kiskunfélegyházán, a
Kossuth Lajos utcán kerékpárral közlekedett az 5-ös számú főút irányából a MÁV pályaudvar irányába, az úttesttel párhuzamosan, attól balra eső kerékpárúton egy kiskunfélegyházi lakos. A Kossuth Lajos utca 3. szám irányában át kívánt haladni az úttest jobb oldalán lévő kiépített kerékpárútra, az utat átlósan keresztezve, ennek során nem adott elsőbbséget a vele azonos irányban, az úttesten egyenes irányban szabályosan közlekedő gépjárműnek, ezért összeütköztek.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!