Helyi hírek 2024. február 1. 08:00

Irány Bamako! Készen áll a Szalamandra-csapat

Képgaléria
Irány Bamako! Készen áll a Szalamandra-csapat
A 2020-as kaland után ismét útra kész a kiskunfélegyházi csapat: Kárpáti Rita, Tajthy Ákos, Hegyi Manszvét és Turcsányi Lőrinc, hogy nekivágjanak a Bamako Rallynak.

Idén két autóval indulnak, egy Iveco turbodaily 2.8Td és egy Volkswagen transporter T4 long 2.5Tdi lesz a járművük. A csapat teljes legénysége marokkói rajttal, Fezből, február 20-án, reggel 8-kor vág neki az útnak. Marokkó, Mauritánia, Szenegál, Guinea és Sierra Leona az útvonal a majdnem 6000 kilométeres távon.

Kárpáti Rita, a csapat szóvivője elmondta, hogy idén – a korábbi tapasztalatokat felhasználva – másképpen próbálják megélni az utazást. Igyekeznek a tájat, az emberek társaságát jobban élvezni, nem görcsösen az útvonalra koncentrálni. A fő céljuk, ami a rally missziója is, hogy adományokat juttassanak afrikai iskolákba. A támogatóknak köszönhetően tisztító- és tisztasági-, iroda- és iskolaszereket visznek a rászoruló intézményekbe.

Az utazás előtt az autók teljeskörű felkészítése a legfontosabb feladat, amit Berecz Zsolt szerelő hónapokkal az indulást megelőzően megkezd. Ezeket a fiatalnak sokszor nem mondható autókat tökéletes állapotba kell hozni, minden alkatrészt előre kicserélni, hogy az úton biztosan ne legyen vele probléma. Mindezek mellett szinte az összes részletre figyelni kell: többek között például ásó, lapát, kábelkötegelő, mobiltusoló, élelem és ruhák szükségesek a gördülékeny úthoz. A résztvevőknek öt védőoltást kell felvenniük azokkal a baktériumokkal, vírusokkal és kórokozókkal szemben, amelyekkel itthon nem találkozott még a szervezetük.

A csapattól megtudtuk, hogy a helyiek nagyon kedves, vendégszerető emberek. Szívesen látják őket. Természetesen vannak az útvonalnak olyan országai, amelyen jobb minél hamarabb túljutni, de a katonai védelemnek köszönhetően soha nem érezték azt, hogy veszélyben lennének a rally során. Beszámolójuk szerint azokkal a találkozásokkal, ahol nehéz gyermeksorsokat, mélyszegénységet és nélkülözést látnak, sokkal nehezebb megbirkózni, mint a ténnyel, hogy a közbiztonság nem összehasonlítható az itthonival.

– A legnagyobb tapasztalás, hogy nekünk nagyon jó dolgunk van itthon. Szerencsés, aki – mint mi – Európába születik. Elárvult, sérült gyermekeket látunk, akik hajnali négykor halászni indulnak, hogy amit fognak, eladhassák és a belőle kapott pár dollárból meg tudják oldani az aznapi saját ellátásukat. Nincs semmijük, mégis sokszor boldogabbnak tűnnek nálunk – mondták el benyomásaikat a csapattagok.

A csapat köszöni a támogatást a Plus Marketnek, a Dél-100 Kft.-nek, a Pa-Pet Kft.-nek, a Mezőgroup Kft.-nek, a Lovi-Carnak, a Hidrau-mobil Kft.-nek, Berecz Zsoltnak, a Marton Húsüzem és Húsboltnak, a Páll Fűtéstechnikának, a Majoros Autósboltnak, a Cleaning Store Kft.-nek, a Tandem Dekornak, aKes-Colornak, aSzabó-Emelőgép Kft.-nek, a Mancs Állateledelnek és Dj Kopinak.

A rally útvonalát ide kattintva láthatják.

A csapat kalandjairól az út során a későbbiekben rendszeresen beszámolunk.

Z. A.
                             

Kövessen minket a Facebookon is!