Helyi hírek 2024. február 1. 14:00

Hónapköszöntő

Hónapköszöntő
Kedves február, hát itt vagy végre! Szép a neved, a megtisztulás istennőjéről kaptad, ez talán kárpótol, hogy 11 hónaptestvéred mind hosszabb nálad. Te 28 napodra most kaptál egy bónuszt, de így is bele kell húznod, mert bizonyítani akarsz, és rengeteg mindennel rukkolsz elő. Mi meg próbálunk versenyt futni az eseményeiddel.

Vízöntő és Halak vagy a horoszkóposok szerint, böjt előhava, télutó, és régebben jégbontónak hívtak. Köszönjük, hogy fittyet hányva a szürke hétköznapokra, próbálod jókedvre hangolni az embereket, mert ha meghalljuk, "február", a farsang, a jelmezes felvonulások, rongyosbulik – ó, ifjúság szép kalandjai! –, karneválok, és az igazi világhíres hungarikum, a busójárás jut az eszünkbe. Mit nekünk velencei és riói fesztivál, ha a gyerek a gyűrűk ura akar lenni a klubdélutánon, esetleg celeb vagy milliomos üzletember? Megoldjuk, fantáziánk az van.

Keményen indítasz, hisz 2. napodon van gyertyaszentelés, s ilyenkor a különböző népek árgus szemekkel figyelik a medve, a borz, esetleg a farkas viselkedését. Tudjuk bizony, ha kisüt a nap, árnyékkal is jár, és akkor hosszú, hideg napokra számíthatunk.

Azért a pacsirta szavára is figyelünk, s nem feledkezünk el az időjósló és szép névnapokról – Dorottya, Julianna, Zsuzsanna, Mátyás – sem.

A Balázs név József Attilát, Babits Mihályt is megihlette, s a torokfájás elleni népi praktikák mellett néhol még ma is dívik a balázsolás, amikor az iskolás gyerekeket csalogatták tanulni, és gyűjtöttek adományokat az oktatásra.

Az olasz konyha kedvelői, a pipázók és a macskák várják 17. napodat, szóval nagyon sokszínű vagy.

A mulatságos és vidám események mellett komoly világnapjaid is vannak, felhívod a figyelmet a rák elleni küzdelemre, figyelsz a betegekre és a társadalmi igazságtalanságok ellen is felemeled szavad, és haladsz a korral. Napokat szánsz a barátságos internet megünneplésére. Bizony, ez nagyon kellene, hogy minden használóhoz eljusson, mit is takar. Azt viszont tudjuk, hogy Valentin napján piros szívecskékkel kell elárasztani a Facebookot, rózsát venni a szívszerelemnek, és barátainkat is meglepni egy kis csokival, vagy jó szóval. Amúgy a Bálintok is ilyenkor tartják névnapjukat, s régen, a valentinozás előtti időszakban a lányok-legények okos gép nélkül is tudták, hogyan mutassák ki egymás iránti érzelmeiket.

Na, ja, nincs új a nap alatt, de azért a házasság hete programjaira érdemes elmenni, mert ezt is te hozod, drága februárunk.

Igaz, a "Február, itt a nyár" régi mondás nem is kicsit túlzott optimizmust sugall, de elfogadjuk tőled. A hóvirág meg sem várt téged, de azért főleg csak a te virágod, s megbocsájtjuk előre is, ha kicsit szeszélyesen viselkedsz. Néha még jéggé dermeszted a tócsákat, aztán kaján mosollyal, tavaszi széllel borzolod össze a frizurákat, s egy-két nap alatt virágzó mezőt varázsolsz a téltemetőből, kék májvirággal pettyezve. Ez szép tőled.

Bízunk benned, reménykedünk benne, hogy sikerül megoldani a problémákat, mert ez nem a te dolgod, hanem a miénk.

S kérjük, legalább néhány felhőtlen-boldog napot mindenkinek juttass!
Légy üdvözölve!

Salánki Anikó
            

Kövessen minket a Facebookon is!