Helyi hírek 2024. február 2. 19:00

Medvevadászat Gyertyaszentelő napján

Medvevadászat Gyertyaszentelő napján
Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után ezen a napon, vagyis február másodikán mutatta be gyermekét a jeruzsálemi templomban. Innen ered a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása. De ezen a napon, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, egy népi megfigyelés is igen fontos szerepet töltött be elődeink életében.



Régen úgy tartották, ha február másodikán jó az idő, később fog tavaszodni. Ilyenkor azt mondogatták, inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap! A Batthyány Lajos Általános Iskola elsősei Medvenapot tartottak. A néphagyomány felidézése után játékos feladatok következtek. Medvés mondókákat, verseket mondtak, dalokat énekeltek. A tanító néni érdekességeket mesélt a medvékről, és ehhez kisfilmeket tekintettek meg. A délelőtti tanulás a medve jegyében telt. Minden feladat ehhez kapcsolódott. Játékos rejtvényeket, kirakókat, fejtörőket oldottak meg. Kézműveskedtek, ahol természetesen macik készültek. Ezen a napon mindenki elhozhatta a kedvenc plüss maciját is az iskolába, majd medvevadászatra is elindultak.



A jó hangulatú délelőttön játékos formában gazdagodtak élményekkel és új tudással a gyerekek. No, és már szinte természetes, hogy a medvetánc sem maradt el.

Forrás: Tóth-Horti Zsuzsanna, batthyanysuli.hu

                  

Kövessen minket a Facebookon is!