Program 2024. február 3. 10:00

Mezgés Farsangi Disznótor, már hatodik alkalommal

Mezgés Farsangi Disznótor, már hatodik alkalommal
Hatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Déli AszC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a hagyományos Mezgés Farsangi Disznótorra február 10-én, szombaton.

Rózsa Pál igazgató elmondta, hogy évekkel ezelőtt egy nagyon jó ötlet alapján indították el a rendezvényt, akkor még a polgármesteri hivatallal szembeni téren. Családias jellegű összejövetelt kívántak megvalósítani, kíváncsiak voltak rá, hogy van-e rá igény. Nagy örömmel vették tudomásul, hogy nemcsak igény van rá, de a területet is gyorsan kinőtték, így költözött át a disznótor a könyvtár előtti parkolóba, ahol azóta meglelték az állandó helyüket. Az elmúlt évek alatt nemcsak városunkban, régió szerte, de országosan is ismert és kedvelt eseménnyé nőtte ki magát.Az igazgató hangsúlyozta, hogy ezen a napon az egész oktatótestület részt vesz a munkálatokban, amire nagyon büszke, hiszen mindenki teljes mellszélességgel ott van és segédkezik a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Megtudtuk, hogy idén is a Mészárszék a könyvtárban című kiállítás előzi meg a disznótort, amely tárlatot február 6-ától tekinthetik meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Itt korabeli eszközöket láthatnak, hozzá részletes leírásokat, tablók formájában. Segítségükkel régi disznóvágások hangulatát is fel lehet felidézni, de természetesen nagyon érdekes és értékes információkhoz juthatnak azok is, akik soha nem éltek át hasonló eseményt. A kiállítás gerincét egy nagykőrösi hentesmester gyűjteménye teszi ki, aki évekkel korábban ajánlotta fel az iskolának a kiállítás anyagát.


Hagyományos disznótoros reggelivel nyitják meg a rendezvényt, február 10-én, szombaton 9 órakor: hagymás vér, toros pecsenye, sült máj, hurka és kolbász vár mindenkit, majd 10 órától mangalicasertés-tisztítás, -bontás és -feldolgozás zajlik a látogatók szeme előtt, hentestanulók segítségével. Az ebédre orjaleves, töltött káposzta, pincepörkölt, sült hurka, kolbász, farsangi fánk, valamint helyben húzott és sütött házi rétes vár a látogatókra és természetesen a hagyományos népi elemeket tartalmazó műsor sem hiányozhat erről a napról. Néptánccal, népdalbemutatókkal, népi játékokkal szeretnék még színesebbé az eseményt.



Rózsa Pál igazgató végezetül felhívta rá a figyelmet, hogy hamisítatlan disznóvágás ízeivel találkozhatnak a kilátogatók, amire ma már a lehetőség nagyon csekély. Sajnos ennek az élménynek a hiánya látszik a hentesszakma-választásnál is, hiszen egyre kevesebb tanuló jelentkezik évről-évre. Rendezvényük közvetett célja is ez, hogy általa népszerűsítsék a hentes szakmát.

Z. A.
              

Kövessen minket a Facebookon is!