Helyi hírek 2024. február 6. 14:00 Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Súlyos összegekbe kerülhetnek a késve kiállított számlák

Súlyos összegekbe kerülhetnek a késve kiállított számlák
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemző rendszerén fennakadt az az ingatlan-bérbeadással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég, amelynek az áfabevallása az Online Számla rendszer adataihoz képest kevesebb fizetendő adót tartalmazott.

Borítókép: Shutterstock

Az áfabevalláshoz kapcsolódó számlákat, szerződéseket, teljesítésigazolási dokumentumokat bekérték és megvizsgáltak a revizorok, majd összevetették azokat az Online Számla rendszer adataival, és komoly ellentmondásokat állapítottak meg. Több olyan számlát is találtak, melyeket az adózó a bevallás benyújtása után bocsátott ki, és töltött fel az Online Számla rendszerbe, holott azok teljesítési időpontjai az adott bevallási időszakra vonatkoztak.

A revizorok jelzésére az adózó önellenőrzést nyújtott be, amiben több mint 6 millió forinttal több befizetendő adót tüntetett fel.

A számla szabályszerű kiállítására általános esetben 8 napot enged az áfatörvény, amelyre azért is kell kiemelten figyelnie egy vállalkozásnak, mert a számlakibocsátási kötelezettség késedelmes teljesítése természetes személyek esetén akár számlánként kétszázezer, nem természetes személyek esetén akár számlánként félmillió forint mulasztási bírságot is maga után vonhat.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!