Helyi hírek 2014. december 15. 12:45

Egyszerű vacsora, esti séta, közben jön a Jézuska

Egyszerű vacsora, esti séta, közben jön a Jézuska
Dr. Sinkó Melinda családjában minden Karácsony ugyanolyan: közös és meghitt

Amikor telefonon egyeztettük az interjú időpontját, azt mondta, hogy kitakarít nekem egy sarkot. Dr. Sinkó Melinda (37) háziorvos, a baba-mama klub vezetője mindent kitakarított – vagy nem is volt mit –, muffint sütött, és bezárta Picurt, a pumit.

– Együtt díszítjük fel a fenyőt, megvacsorázunk, a menü sültpulyka lesz salátával, utána sétálunk egyet, ha lesz hó, ha nem, megnézzük az ünnepi fényeket, közben jön a Jézuska.

Ki engedi be, ha senki sincs otthon?

– Valaki visszaszalad szaloncukorért, mert arra szükség van a sétához… – mesélte Melinda. – Utána kibontjuk az ajándékokat és együtt játszik a család. Három gyerekünk van, Ferike 11 éves, Imike 8, és az egyetlen kislány, a 4 esztendős Virág. Férjem, Géza a József Attila Iskolában tanár. A fiúk inkább anyásak, sokat legóztam és vonatoztam már velük, esténként rendszeresen, összekuporodva mesélünk. Mi is ebben a világban élünk, úgyhogy rajzfilmeket is nézünk, de a mindennapi olvasás nem maradhat ki. Karácsonykor ez annyiban változik, hogy több időnk van egymásra, és ez már a készülődés időszakában is meglátszik.

Milyen lesz a karácsonyfa és mi lesz alatta?

– Viszonylag kicsi műfenyő, sajátkészítésű díszekkel. Gömböket és törékeny díszeket nem rakunk fel.

Nehogy felborítsák a gyerekek? Nem olyan kicsik már.

– Megoldják… Ferike már ismeri az ajándékozás hátterét is, Imike hosszú listákat készít, és a kívánságok felsorolása mindennap változik, számukra a legó a sláger. Virágnak bizonyára babát és babaruhát hoz a Jézuska, de nem a túl nyugatias fajtából, inkább baba-szerű babát. Karácsonykor szentestéjén 10-11 óráig fent vagyunk. Aztán első nap édesanyáméknál jön össze a család, nővéremék is 2 gyerekkel, másnap pedig meglátogatjuk férjem szüleit is. Az ünnepek után elmegyünk kirándulni, fürdőbe, szánkózunk a dombról, ott majd néhány nap összemosódik.

A baba-mama klubból ismerlek, amit közösségnek nevezel.

– Ők a szívem csücskei, személyes, napi kapcsolat van közöttünk. Tavaly Karácsony estéjén is beszéltem az egyik anyukával, mert aggódtam érte.

Az évvége közeledtével szoktad-e értékelni az elmúlt esztendőt?

– Nincs értékelés, nincs fogadalom és nincs tervezgetés, hiszen beszélő viszonyban vagyunk egymással, és mindennap megtehetjük. Most végeztem, háziorvos vagyok, augusztusig voltam rezidens, s mint főállású anya készültem a vizsgákra. Az itthoni lemaradást próbálom behozni, mint például a takarítás. Januártól olyan munkát szeretnék, ami összeegyeztethető a családdal is.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!