Helyi hírek 2024. február 4. 18:05

Dr. Bábel Balázs érsek celebrálta a jubileumi szentmisét Félegyházán

Képgaléria
Dr. Bábel Balázs érsek celebrálta a jubileumi szentmisét Félegyházán
Dr. Bábel Balázs érsek a Sarlós Boldogasszony Templomban celebrálta a Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulója alkalmából ajánlott szentmisét, február 4-én. Mária Terézia királynő 1774. február 4-én írta alá a mezővárosi oklevelünket. Ezt követően az akkori plébános, Benedek Ágoston azzal a javaslattal élt, hogy a város elöljárói ezen a napon, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén imádkozzanak a városért és gyújtsanak érte gyertyát. A mise kezdetén Geszler Péter atya köszöntötte a híveket, majd a kalocsa-kecskeméti érsek az alábbi gondolatokkal emlékezett meg a több mint két évszázaddal ezelőtt történt eseményekről.

– 250 évvel ezelőtt a létfenntartáson túl a civilizáció megtartása is fontos volt a Jászságból érkező, Krizsanótzy János atya vezetésével Kiskunfélegyházára érkező telepeseknek, akik magukkal hozták fatemplomaikat. Mi is őrizzük meg hitünket, mert ha egy város elhagyja vallását, embertelenné válik – emelte ki az érsek az ősök által ránk hagyott üzenetet szentbeszédében.

Az érsek a magyarság megélésére biztatta a híveket, minthogy annak idején Petőfi és Móra is ezt a várost tekintette szülőföldjének. Végezetül áldást kért a városra, a vezetőkre és az itt lakókra.

Az ünnepi szentmise részeként az egyházközség újonnan megválasztott képviselő-testülete tett fogadalmat, így már 23 taggal igazgatják a közösség életét.

A szertartás Balázs-áldással és a templom bejárata fölött nemrégiben elhelyezett harsonák megáldásával zárult.

Az eseményről Cserép Anikó készített felvételt, amely ide kattintva nézhető meg.

V. B.
             
Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!