Helyi hírek 2024. február 6. 18:00

Koszorúzás a móravárosi Móra-szobornál

Képgaléria
Koszorúzás a móravárosi Móra-szobornál
A Móra Ferenc Emléknapok nyitóeseményét tartotta a móravárosi Móra-szobornál Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Társaság, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület közös szervezésében február 6-án, délelőtt.

A koszorúzási ünnepségen a Platán Utcai Általános Iskola diákjai színvonalas műsorral készültek és emlékeztek Kiskunfélegyháza híres szülöttére, halálának 90. évfordulója tiszteletére. Előadásukban Móra Ferenc műveiből hallhattunk részleteket, életének fontos állomásait ismertették és korabeli újságcikkeket, az íróról fennmaradt írásokat idéztek.

Dr. Réczi László, a körzet önkormányzati képviselője ünnepi beszédében megköszönte az iskolának és a felkészítő tanároknak a műsor létrejöttét. Elmondta, hogy 5 éve állították a móravárosi szobrot, ahol azóta, hagyományszerűen, minden évben koszorúzási ünnepséget tartanak. Megemlítette, hogy a városrész 1966 óta viseli a Móraváros nevet. A folytatásban egy személyes élményét osztotta meg a jelenlévőkkel. Megtudtuk, hogy negyven éve annak, hogy a Kincskereső Kisködmön című Móra-művel megismerkedett, hiszen kötelező olvasmánya volt általános iskolában. A szépen szóló muzsika fejezetéből idézett, ami nagy hatással volt rá.

– Nekem ez egy olyan fontos tanítás volt anno, igyekeztem mindig ennek az elvárásnak megfelelni. Bízom benne, hogy mindenki, aki ma hazatér és megfújja a körtemuzsikát, az valóban szépen fog szólni – fogalmazott.

A beszéd után koszorúzás következett. Az emlékezés virágait elsőként az önkormányzat nevében Balla László, Rosta Ferenc alpolgármesterek és dr. Réczi László helyezték el, majd a Móra Ferenc Gimnázium, a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Móra Ferenc Társaság és a Platán Utcai Általános Iskola képviselői rótták le tiszteletüket a szobornál.

Z. A.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!