Helyi hírek 2014. december 15. 14:10

A Zenebarátok Kórusának adventi hangversenye

Képgaléria
A Zenebarátok Kórusának adventi hangversenye
„Többéves hagyomány már, hogy Advent 3. vasárnapján az ünnepre készülődést, a karácsonyra hangolódást próbáljuk elmélyíteni a zene, az ének segítségével.











Különleges napja ez az előkészületi időnek, az adventnek, a liturgia is a közelgő ünnep örömét vetíti elénk az egyébként visszafogottabb, csendesebb hetekben. Ilyenkor szokás az adventi koszorún a rózsaszín gyertyát meggyújtani a két lila után”- ezekkel a szavakkal kezdődött december 14-én, délután 4 órakor a Zenebarátok Kórusának és „zenebarátainak”, az Alapfokú Művészeti Iskola Vonószenekarának közös adventi hangversenye a Szent István templomban.

Kiskunfélegyháza lelkes, zeneértő és - szerető közönsége igényli is ezt a színvonalas zenei élményt, ennek bizonyítéka, hogy ismét megöltötte a templom padsorait a hallgatóság. A műsor első felében az adventi várakozást kifejező művek hangzottak el. A kórus először a Megváltó eljövetelének öröméről énekelt Jacobus Gallus és Kodály Zoltán műveiben, majd az angyali üdvözlet szavait idéző Ave Maria, Arcadelt műve hangzott fel. Ezt követően Bach Magnificatjából szólalt meg egy csodálatos szoprán-ária Nagyné Mészáros Erika előadásában és Szamosközi Beáta oboaszólójával, Bolla Julianna zongorakíséretével, majd a kórusrész dicsőítő dallama zárta a részletet.

A koncert további részében az Alapfokú Művészeti Iskola Vonószenekarának önálló blokkja következett, barokk műveket adtak elő. Először a teljes zenekart hallottuk Hegyesi Judit vezetésével /Caroso: Il canario/, majd Handel-variációkat, Vivaldi La foliáját, Corelli Karácsonyi concerto grossojának részleteit, aztán ismét Vivaldi művét, az a-moll kettősverseny 1. tételét játszotta  a kamarazenekar, a szólisták és a teljes vonószenekar. Szólisták: Hegyesi Judit, Mayert Tamás A hangverseny záró szakaszában az öröm hangjai csendültek fel, ismert, átdolgozott, régi és modern karácsonyin dalok formájában.

Szólót énekeltek: Nagyné Mészáros Erika, Takácsné Medveczki Zsuzsanna, Király Mihályné, Kis Szabó László és dr. Kovács József, zongorán kísért Bolla Julianna és Szatmári Imre. A Zenebarátok Kórusát Szatmári Imre karnagy úr vezényelte.

A koncert a jelenlevők - előadók és közönség - közös énekével zárult, a Mennyből az angyal üzenetével kívánunk mindenkinek boldog karácsonyt!

Pap Éva kórustag

 

Kövessen minket a Facebookon is!