Helyi hírek 2024. február 7. 14:00

A háborúk környezeti hatásairól tartottak előadást a Constantinumban

Képgaléria
A háborúk környezeti hatásairól tartottak előadást a Constantinumban
Az épített és természetes környezet kapcsolata a háborús konfliktusokkal címmel tartott előadást Prof. dr. Padányi József mérnök vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese. A február 6-ai programot a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium rendvédelmi osztályainak szervezték.

Az egyetem és a Constantinum intézmény között hosszú évek óta fennálló szoros munkakapcsolat jelentős előnyökkel jár mindkét fél számára. Az iskola diákjai – Kutalik Tamás szakmai tanárnak köszönhetően – már eddig is többször részt vettek az egyetem által szervezett programokon. Egy ilyen látogatás során merült fel az ötlet, hogy a rendvédelmi szakon tanuló diákoknak szélesebb képet kellene nyújtani a világ aktuális problémáiról.

Ez az igény hívta életre a mostani előadást is, ahol dr. Padányi József vetített képek segítségével tette izgalmassá és érdekfeszítővé történeteit. Az előadó hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz időket élünk, ahol a környezetvédelem és annak szabályozása kiemelt fontosságú. Ugyanakkor a háborús összecsapások során elszórt haditechnikai anyagok és maradványok olyan mértékű – akár visszafordíthatatlan – károkat okoznak, amivel a jövő nemzedéke is szembesülni fog.

Az előadó kiemelt figyelmet szentelt a Magyarországot körülvevő országok hulladéktérképére, rámutatva az 1990-es évekbeli délszláv háború fegyverhulladékából visszamaradt hatalmas mennyiségű szemétre. Ez – ahogyan fogalmazott – még száz év múlva is szennyezni fogja a földeket, az élővilágot – mutatott rá dr. Padányi József szókimondó előadásmódjával. Meggyőződése ugyanis, hogy a diákokat konkrét és őszinte közlésekkel lehet megnyerni.

V. B. 
              

Kövessen minket a Facebookon is!