Helyi hírek 2024. február 7. 16:00

Betűbölcsi – Életmódtanácsok kismamáknak egy gyógytornásztól

Képgaléria
Betűbölcsi – Életmódtanácsok kismamáknak egy gyógytornásztól
A Betűbölcsi február 6-ai vendége Oláhné Marcényi Judit gyógytornász volt, aki a szülés előtti és utáni időszakra vonatkozóan hasznos tanácsokkal látta el az anyukákat.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár programján a szakértő a kismama- és intimtorna fontosságát, a helyes légzéstechnika elsajátítását, valamint a babával való érzelmi kapcsolat és a bioritmus kialakításának jelentőségét hangsúlyozta. A szülés utáni kihívásokról is beszélt, mint például a kismedencei elváltozás, a tág hüvely, vagy az aranyér, amelyek terápiát igényelhetnek. Az intimtorna lehet egy hatékony megoldás ezekre a tünetekre. A császármetszés után különösen fontos a heg vizsgálata. A legújabb kutatások szerint a testünk felületén lévő hegek körülbelül másfél év után panaszokat okozhatnak. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy itt nem feltétlenül esztétikai problémáról van szó, hanem például a hasfalban letapadásokat eredményezhet. Ennek tünete lehet a derékfájás és a belső szerveken észlelt elváltozás.

A terapeuta beszélt továbbá a szétnyílt hasizom helyreállításáról, valamint a derék- és a hátfájás kezeléséről. Gyakorlatokat is bemutatott a résztvevőknek, hogy hogyan tudják csökkenteni a testük terhelését. Végezetül arra biztatta az anyukákat, hogy ha panaszt észlelnek testükben, mindenképpen keressenek fel szakembert, akinek segítségével megelőzhetik a komolyabb problémákat.

V. B.
               

Kövessen minket a Facebookon is!