Helyi hírek 2024. február 9. 16:00

Irodalmi est Fekete János írásaiból

Képgaléria
Irodalmi est Fekete János írásaiból
Fekete János helytörténész Móra Ferenchez kötődő írásaiból tartottak felolvasó estet február 8-án a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A programot Kisné Juhász Ilona vezette, aki a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjaként elkötelezett a város kulturális örökségének megőrzése mellett.

Az eseményre meghívást kapott Fekete János két lánya is: Tarjányi Dezsőné és Horváth Gyuláné. A Múltidéző című könyvből az irodalmi szekció tagjai – Kapus Béláné, dr. Luchmann Zsuzsanna, Fekete Beatrix, Kisné Juhász Ilona, Seres Judit és Tóth Istvánné – részleteket olvastak fel. A könyv fejezetei alapján követhettük végig Móra Ferenc életét, Szűts Tamás szobrászművész pedig Móra Ferenc lejegyzett gondolatait tolmácsolta.

A helytörténész írásaiból néhány érdekesség is elhangzott. Megtudtuk például, hogy Móra első megjelent verse egy szerelmi költemény volt, amit 16 évesen Ring Irmához írt. Később feleségének, Walleshausen Ilonának is romantikus művekkel kedveskedett. Legkedvesebb tanára Eyeszrich György volt, akit eredetileg papnak szenteltek fel, majd később pedagógus lett.

1934. február 8-án bekövetkezett halála után egy nappal Szegeden gyászközgyűlést tartottak, a kiskunfélegyházi városházán pedig két hétig fekete zászló lobogott. Pályatársai és az akkori írott sajtó képviselői hosszú írásokban emlékeztek meg a magyar nép ikonikus írójáról.

Móra évtizedeket élt Szegeden, de soha sem felejtette el szülővárosát, Kiskunfélegyházát. Ezt szóbeli végrendeletében is kifejezte: azt kérte, a szülőföldjén temessék el. Végül nem így történt, de a szegedi temetésén Félegyházáról hozott földet helyeztek a feje alá a koporsóba, hogy egykori szülőföldjén nyugodhasson.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!