Helyi hírek 2024. február 10. 14:35

A tavaszias időjárás is kedvezett a VI. Mezgés Farsangi Disznótornak

Képgaléria
A tavaszias időjárás is kedvezett a VI. Mezgés Farsangi Disznótornak
Sok embert vonzott a kellemes tavaszi időjárás a VI. Mezgés Farsangi Disznótorra, február 10-én. A könyvtár mögötti parkolóban találkozott a gasztronómia és a hagyományőrzés: a látogatók megkóstolhatták a klasszikus falusi ételeket, mint a sült hurkát, a kolbászt, a májat, a kihagyhatatlan hagymás vért és még sok finomságot, de abba is betekintést kaptak, hogyan készülnek ezek az ínyencségek.

Már reggel 9 órakor megtelt a helyszín a reggeli és későbbi ebédre váró vendégekkel. Kicsit később megjelent a nap főszereplője, a már korábban levágott mangalica, majd az iskolás diákok elkezdték a perzselését, feldolgozását. A falusi disznótoros hangulatban Cseklyéné Hevér Tímea, az intézmény pedagógusa osztott meg néhány babonát és népszokást, amelyek a disznóvágáshoz kapcsolódtak. Elmondta: a vágás előtt álló állatot tilos sajnálni, mert így könnyebben múlik ki. Beszélt egy félegyházi hagyományról, az alakoskodásról is. Akiket valamilyen okból nem hívtak meg a disznóvágásra, azok beöltöztek például kéményseprőnek, menyasszonynak vagy vőlegénynek – a lényeg a felismerhetetlenség volt – és este megjelentek a disznóvágás helyszínén. Az ablakon bekopogtak, és átnyújtottak egy többágú nyársat az egyik végén tréfás levéllel (a háziak szórakoztatására) a másik végére pedig a jussukat várták hurka, kolbász és hájas pogácsa formájában.

A délelőtt hátralévő részében elkészültek a hagyományos disznótoros ételek, amelyekből bőven jutott mindenkinek, így garantáltan senki sem maradt éhesen. A napot a Mezgé tanáraiból alakult tánccsoport előadása is színesítette.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton  
        

Kövessen minket a Facebookon is!