Helyi hírek 2024. február 11. 12:00 Forrás: MTI

A szelektív hulladékgyűjtést és a REpontokat népszerűsíti a MOHU

A szelektív hulladékgyűjtést és a REpontokat népszerűsíti a MOHU
A szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékvisszaváltó REpontokat népszerűsíti a MOHU, a cég kampányaihoz nagykövetként Ördög Nóra és Till Attila televíziós műsorvezetők is csatlakoztak.

Borítókép: MTI – Hegedűs Róbert

Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője a Budakeszin felállított REponton tartott szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: a hulladékgyűjtő és visszaváltó automatákat januártól országszerte elkezdték felállítani. Az új rendszert fokozatosan vezetik be, a gyártók június 30-ig kaptak haladékot. Eddig az időpontig még forgalomba hozhatóak olyan csomagolások, amelyek nem visszaválthatóak. Az új hulladékvisszaváltó és gyűjtő rendszer már több országban sikerrel működik és akár 90 százalékos visszaváltási arány is elérhető általa - jelezte a szóvivő.

Ördög Nóra a társadalmi felelősségvállalást és a környezettudatos magatartást hangsúlyozta és kiemelte: szeretnék még inkább rábírni az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre, amellyel sajnos sokan még nem élnek.

Till Attila arról beszélt, hogy aREpont-rendszeren keresztül nagyon sok hulladék újrahasznosítására nyílhat lehetőség a jövőben.

Az automaták működésének bemutatásakor elhangzott: azt a palackot lehet majd visszaváltani, amiért kifizették a vásárlók az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin megtalálható a visszaváltási logó. A nem visszaváltható palackokat, üvegeket, aludobozokat ugyanúgy, ahogy korábban, a szelektívbe kell dobni.

A MOHU sajtóanyaga szerint a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségeknél kötelező, hogy működjön ilyen visszaváltó automata, de a rendszerhez bárki csatlakozhat még, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó helyiségről is. Regisztrálni a MOHU Partner Portálján lehet. A REpont rendszerhez csatlakozó üzleteknek a MOHU kezelési díjat fizet, de a legfontosabb előny az, hogy a csatlakozás forgalomnövekedést eredményez, hiszen nemzetközi tapasztalatok szerint a vásárlók oda viszik vissza a palackot, ahol megvették azt, valamint ott is vásárolják le a visszaváltásért kapott díjat.

Január óta 1600 helyen 2000 automatát telepített a MOHU és ez a szám folyamatosan nő.

A sajtótájékoztatón szó volt a kisebb boltokat érintő, házhoz menő REpont rendszerről. Ebben az esetben a kisboltba nem telepít automatát a MOHU, hanem a boltos egy applikációval visszaváltja, és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amiket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak. Csatlakozni a kézi visszaváltási rendszerhez szintén a MOHU Partner Portálján keresztül lehet.

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. Az Európai Unió előírása, hogy ezt a rendszert be kell vezetni, és már több országban sikeresen működik.
           

Kövessen minket a Facebookon is!