• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Idén újjáépül a Dózsa utca, a Felsőtemetői ravatalozó, megépül a Csanyi úti kerékpárút és folytatódnak a városrészi útépítések
Helyi hírek 2024. február 12. 08:00

Idén újjáépül a Dózsa utca, a Felsőtemetői ravatalozó, megépül a Csanyi úti kerékpárút és folytatódnak a városrészi útépítések

Idén újjáépül a Dózsa utca, a Felsőtemetői ravatalozó, megépül a Csanyi úti kerékpárút és folytatódnak a városrészi útépítések
– Az önkormányzati ciklus lassan a végéhez közeledik. Covid-járvány, háború, energiaválság, infláció kísérték végig az elmúlt öt évet. Kollégáimmal – akikkel a város működéséért felelősséggel tartozunk – épp úgy hozzuk meg döntéseinket, mint egy felelősséggel gondolkodó család: ésszel, biztonságra törekedve azt a pénzt fordítjuk fejlesztésre, környezetünk szépítésére, életminőségünk javítására, amit félre tudunk tenni. Mint 10 év óta mindig, 2024-ben is szinte az utolsó fillérig Félegyháza fejlesztésére költjük szabad forrásainkat – mondta Csányi József polgármester az esztendő terveiről és az elmúlt évek nagy jelentőségű, a jelent is formáló eseményeiről, azok következményeiről folytatott beszélgetésünkkor.

Nem éppen hétköznapi évek előzték meg az ideit. Az Ön által említett járvánnyal, háborúval, inflációval terhelt periódus megpecsételte a lakosság mindennapjait, de az önkormányzat életét is megnehezítette. Hogyan tekint vissza erre az időszakra?

– A városvezetésnek sok tekintetben más feladatai voltak, mint békeidőben, és más képességek kerültek előtérbe. Mi mindannyian itt az önkormányzatnál számot adtunk ezekben az években rugalmasságból, reagáló képességből. Ami mégis a legerőteljesebben hatott ránk, az az energiaárak elszabadulása volt. Nagyon komolyan meg kellett dolgozni azért, hogy a város továbbra is működni tudjon, és minden kollégánk határidőben megkapja a fizetését. Ezt – sok más településsel szemben – hitelfelvétel nélkül sikerült elérni. Ennek persze ára volt. A 2023-as évben visszafogtuk a beruházásokat és rendkívül nagy önfegyelmet tanúsítottunk minden költésnél tekintettel arra, hogy gyakorlatilag elfűtöttük és elvilágítottuk a város tartalékait. Szerencsére időközben változott a helyzet a világban, mi pedig naprakészen figyeltük hogyan hat ez ránk: miként és mikor tudunk a lehető legjobb feltételek mellett áramot és gázt vásárolni az intézményeinknek és a városnak. Felkészültünk a rosszra, ami végül nem lett annyira rossz, mint ahogy annak idején látszott. Így sikerült jelentős tartalékot képezni a város kasszájában, ami most megnyitja előttünk a lehetőséget, hogy néhány régóta vágyott beruházási tervünket valóra váltsuk.

Milyen szempontok alapján döntötték el, hogy mely projektek kapjanak zöld utat?

– Kollégáim és jómagam naprakészen tisztában vagyunk a hiányokkal, a szükséggel, a lakossági igényekkel Kiskunfélegyházán: itt élünk, naponta járjuk az utcákat, beszélgetünk az emberekkel, évente 15 lakossági fórumon személyesen is részt veszek. Ebben az évben nem szerettük volna elaprózni a forrásainkat, olyan nagyobb beruházásokat akartunk kiválasztani, amelyek a lehető legtöbb városlakó életében idéznek elő minőségi változást.  



Elsőként a Dózsa György utca felújítása valósul meg a Kossuth utcától az iskoláig. Ez a város egyik legszélesebb utcája és hétköznapokon talán a legnagyobb forgalmat bonyolítja. A sarkon van az ABC, innen lehet megközelíteni az óvodát, az általános iskolát, a bölcsődét. A beruházás teljesen új aszfaltburkolatot és vízelvezetést, útpadkát, vastag pályaszerkezetet foglal magában. A közbeszerzést hamarosan indítjuk, a munkák jelentős része a nyári szünetre fog esni, hogy ne zavarjuk az intézmények működési rendjét.



A Zöld város folytatásaként emlegetett projekt közbeszerzése lassan lezárul, és megkezdődik a Körpatikától a Dózsa utcáig terjedő szakaszon a Kossuth utca mindkét oldalának a teljes újjáépítése, beleértve a déli irányban leágazó kisebb átjárókat is. Ez év végéig rendben lesz.



Nem várunk tovább a Csanyi úti kerékpárút megépítésével sem. Egészen pontosan a Szentesi úttól az IBV előtt található vasúti átjáróig készül el most egy 2,3 méter széles, kényelmesen közlekedhető kerékpárút. Ezt az „ezer éve” dédelgetett álmunkat próbáltuk már európai uniós forrás bevonásával valóra váltani, azonban sajnos nem nyertünk. Ezért az a döntés született, hogy ha törik, ha szakad, most önerőből megvalósítjuk, hiszen az ott található gyárakba naponta több százan járnak dolgozni kerékpárral, és az új bölcsőde megközelítése is sokkal kényelmesebb és biztonságosabb lesz.



A harmadik projektre azt is mondhatnám, hogy személyes ügyemnek tekintem, hogy a városi léthez méltó módon tudjuk elbúcsúztatni szeretteinket immár a Felsőtemetőben is. Ennek jegyében tavaly újjáépítettük a belső utat, idén pedig teljesen felújítjuk a ravatalozót, tetőt teszünk rá, megoldjuk a nyári árnyékolását és a környezetét is rendbe tesszük. Értékben ez lesz a legjelentősebb beruházásunk, és szeretnénk még az idén befejezni. S ha már a temetőnél tartunk: még ebben az évben megkezdjük mindkét sírkertünk bekamerázását, amitől a lopások számának csökkenését várjuk.

Milyen nagyságrendű a beruházásokra szánt összeg a költségvetésben?

– A felsorolt három önerős beruházásra – és néhány további kisebb fejlesztésre – hozzávetőlegesen egymilliárd forintot tudunk fordítani 2024-ben önerőből. Mindezt a tőlünk megszokott igényességgel és komplex szemlélettel valósítjuk meg, ami azt jelenti, hogy a következő 30-40 évben nem kell ezekre a területekre erőforrásokat fordítani, mi pedig más feladatok után nézhetünk.

Fontosnak tartom azt is nyomatékosítani, hogy ezt a jelen körülmények között számottevő összeget azért tudjuk a város fejlesztésére költeni, mert jól teljesítenek a félegyházi cégek. Úgy érzem, mára beért az az összefogás, amit évtizeddel ezelőtt, még egyesületi vezetőként kezdeményeztem és hoztunk össze a helyi cégek vezetőivel, tulajdonosaival, képviselőivel közösen. Mivel az egy főre jutó iparűzési adóbevétel összege jelentősen nőtt Félegyházán, az állam 840 millió forintot von el ebből a bevételünkből 2024-ben szolidaritási adó címén, amit a nálunk kevésbé szerencsés helyzetben lévő önkormányzatok kapnak meg.


Ami a költségvetés részleteit illeti, Félegyháza 2024-ben is megtartja gazdasági stabilitását, megőrizzük munkatársaink bérének reálértékét, továbbra is támogatjuk a kórházat, valamint a sport- és civil szervezeteinknek is emelt összegű támogatási keretet határoztunk meg, és 300 millió forint általános tartalékot félretettük esetleges váratlan kiadásokra. Április környékén még több száz millió forint úgynevezett maradványpénz felszabadulását várjuk. Amikor ez a pénz valóban bejön, további városrészi útépítésekre nyílhat lehetőség akár még az év során a Kossuthvárosban, a Móravárosban, a Bankfaluban és a többi városrészben, az összeg függvényében.



Itt teszek említést folyamatban lévő projektünkről, a Vasas-pálya újjáélesztéséről. A közbeszerzési eljárás keretében az ajánlatok értékelése folyik jelenleg, reményeink szerint pár hónapon belül szerződést tudunk kötni a kivitelezésre, és elindulhatnak végre a munkálatok.

A molnártelepi út felújítása vonatkozó projektünkön 5-6 kolléga dolgozik folyamatosan a hivatalban és a vármegyeházán, nagyon szeretnénk, ha az év második felében ez a felújítás is el tudna indulni.



A 2024-es évben megkerülhetetlen téma Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulója, és az ezt ünneplő eseménysorozat.

– Ez a nagyszabású rendezvénysorozat már elkezdődött, az érdeklődők megkülönböztetett figyelme mellett több nagysikerű teltházas rendezvényen vagyunk túl. Az események az év során tovább folytatódnak, az ünnephez méltó színvonalon gazdagítva a város közösségi és kulturális életét. Érdemes már most beírni a naptárakba a programokat, amelyekről számos fórumon folyamatos tájékoztatást kapnak az érdeklődők.

T. T.
                

Kövessen minket a Facebookon is!