Helyi hírek 2024. február 13. 11:00

Sajtótájékoztatót tartott a Veled a Városunkért Egyesület

Sajtótájékoztatót tartott a Veled a Városunkért Egyesület
A Veled a Városunkért Egyesület képviselő-csoportja sajtótájékoztató keretében mutatta be a Kiskunfélegyháza város 2024-es költségvetéséhez benyújtott javaslatcsomagját, február 12-én, hétfőn. Az eseményen megjelent Kis-Szeniczey Kálmán frakcióvezető, Németi Hajnalka, az egyesület elnöke és Horváth Tamás önkormányzati képviselő.

Kis-Szeniczey Kálmán elmondta, hogy 2023 decemberében nyújtották be 21+1 pontban javaslataikat a 2024-es költségvetést illetően, ám tényleges egyeztetésekre nem került sor az említettekről a városvezetés és az egyesület között. Sajnálattal tapasztalták, hogy az azóta megjelent költségvetési rendelettervezet szerint olyan tétel nem szerepel benne, amit az egyesület beterjesztett.



Kis-Szeniczey Kálmán hangsúlyozta, hogy a javaslataik nem konkrét pénzügyi kötelezettségvállalásokat tartalmaznak, inkább feladatokat, prioritásokat és egy értékrendet képviselnek. Eszerint javasolták többek között, hogy az újszülött gyermekek után az önkormányzat ültessen egy fát és vonja be azok gondozásába az érintetteket, valamint terveik között szerepelne a Félegyháza fát ültet program is, amelyet pályázat útján tudnának érvényesíteni a városlakók.

A Kiskunfélegyházi Cicamentők telephelyének megvalósítása is a javaslatok között szerepel, illetve a részvételi vagy közösségi költségvetés megvalósítása is, amelynek lényege, hogy a város bevételeinek kettő százalékát, de minimum 40 millió forintot különítsenek el, amelynek felhasználásáról az önkormányzat a lakosság javaslatai alapján döntene. A testületi ülésen módosító javaslat formájában fogalmazzák majd meg, hogy az éves költségvetési előirányzatból, amit települési szociális támogatásokra különít el város (lakásfenntartási támogatás), emeljék a jövedelemhatárt annak érdekében, hogy több jogosult juthasson hozzá ehhez a segítséghez.



Németi Hajnalka a további pontokat ismertette:

– a millenniumi szökőkút állagmegóvása, annak felújítására tett kezdeményezés,
– önkormányzati és szociális bérlakások számának növelése és a meglévő
állományok korszerűsítése,
– új és korszerű háziorvosi rendelő kialakítása a Petőfi-lakótelepen,
– nyilvános illemhelyek kialakítása,
– a Móra Ferenc Gimnázium és a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola,
Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
épületének állagmegóvása,
– a Félegyházi Termál Parkfürdő szolgáltatásainak bővítése,
– a Családok Átmeneti Otthonának bővítése, korszerűsítése, valamint az
idősotthonok rekonstrukciója szerepelt a felsorolásban.



A folytatásban Horváth Tamás a közút és járdafelújításokra tett javaslatokat ismertette. A Bajza és Bessenyei utca felújítása, valamint a kossuthvárosi Apaffy utca aszfaltozása is szerepel ezek között. Mindezek mellett a kerékpárutak építésének fontosságát hangsúlyozta, ezen belül is a külterületi
kerékpárutak építését sürgette. Véleménye szerint a várost a környező falvakkal, településekkel összekötő kerékpárutak a turizmus fellendülését hozná magával. Ehhez a városvezetésnek fel kell venni az illetékes szakminisztériummal a kapcsolatot az említett javaslatok megvalósítása érdekében.



Végezetül a járdafelújítási támogatásról is ejtett szót, aminek népszerűsítése is fontos feladat, hiszen sok városlakónak nincs tudomása erről a lehetőségről.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!