Helyi hírek 2024. február 14. 08:00

A steaksütő világbajnokságra készül a félegyházi Tarjányi András

A steaksütő világbajnokságra készül a félegyházi Tarjányi András
Alig egy éve kezdett el profi steaksütő versenyekre járni a kiskunfélegyházi Tarjányi András, máris az ország, sőt, Európa legjobbjai közé küzdötte fel magát. Másik öt versenyzővel együtt ő képviselheti hazánkat márciusban a texasi steaksütő világbajnokságon.

Borítókép és további fotók: Tarjányi András

Gyorsan felívelő hobbijáról nagy lelkesedéssel mesélt a megyei hírportál munkatársának.

Tarjányi András az elmúlt évben 11 versenyen vett részt, ebből 4 győzelemmel zárult. Hét hónap alatt  mintegy 20 ezer kilométert utazott, 6 országban versenyzett és a 4. helyen zárta az európai mezőnyt. Röviden így lehetne összefoglalni első versenyszezonját, amelyben végig támasza volt felesége, Tarjányiné Dobák Nóra.  



A grillezéssel kezdődött minden

Nem is olyan régen, 2016-ban a grillezéssel kezdődött minden. András is, mint általában a férfiak, szeret grillezni, a családjának, barátainak sütögetni. A legtöbb ember megelégszik a tarjával, a csirkecombbal egy életre. Van, aki abbahagyja, van, aki pedig tovább fejleszti a tudását. Így tett András is, aki mindig figyelte az új trendeket, folyamatosan kereste az új lehetőségeket. Megismerte Adorjányi Máriusz, a barbecue első hazai szaktekintélyének könyveit, videóit, blogjait, amely végleg „megfertőzte” a barbecue hangulatával. Még többet szeretett volna tudni az eredeti texasi barbecue-ról, ezért több oktatásra is elment. Az első sertésoldalasa olyan jól sikerült, hogy máris nézte a következő lépcsőfokot. Érezte, hogy tovább kell lépni, hogy ezt még lehet fokozni. Lépésről-lépésre haladt előre, jöttek az újabb és újabb sütők, lassan kinövik főhadiszállásukat, a tőserdei nyaralójukat – mesélte András.



A barbecue nagyobb kihívást jelent

Míg a grillezés magas, 180-220 Celsius-fokon történik és direkt módon érintkezik a hús a hővel, addig a barbecue esetében alacsony hőfokon, 100-150 Celsius-fok között megy a sütés indirekt módon, tehát a tűzzel nem érintkezik a hús. Ez a füstön sütés, lassú tűzön. Faszénnel, fával, brikettel tüzelnek és úgynevezett füstölőfát is használnak, ami különleges ízt ad a húsnak. András leginkább cseresznyefát használ, de a legkedvesebb számára a hickory, az Észak-Amerikában őshonos diófa fajta. Azt is elmagyarázta, hogy barbecue sütőknél a tűzrakó rész külön helyezkedik el a sütőtértől. A sütés ideje – a húsfajtától és tömegétől függően – akár 8-12 óra is lehet. Utána fontos mozzanat a hús pihentetése – avatott be a részletekbe, aki csak olyan ételeket szeret elkészíteni, amelyek kihívást jelentenek számára. Szereti a rákészülést, a sütés folyamatát, megfigyelni, hogyan alakul a húson a fűszerkéreg (bark), és persze a végeredményt, amikor a vendégei jóízűen falatoznak az elkészült húsból. 



A steaksütés lett a fő irányvonal

Azt is megtudtuk, nagyon fontos a hús megfelelő fűszerezése, amihez már itthon is nagyon jó fűszerkeverékeket lehet beszerezni, de András hét hónapja saját fűszerkeverékkel is kísérletezik.  Szeretne ugyanis összeállítani egy olyan ízvilágot, ami csak rá jellemző, ugyanakkor univerzális, minden országban megállja a helyét. A prémium minőségű hús beszerzése már sokkal nehezebb. Szerencsére egyre több jó minőségű marhahúst lehet elérni hazánkban, de még mindig nagyon kevés az olyan gazdaság Magyarországon, ahol olyan húsmarhát tenyésztenek, amiből megfelelő verseny steaket lehet sütni, ezért speciális forrásokból szerzi be a ribeye steaket. 



Időközben ugyanis a steaksütés lett a fő irányvonal. Megismerkedett Szűcs Róbert Lúciusszal, aki a magyarországi SCA (Steak Cookoff Association) steaksütő versenyeket szervezi. András 2022-ben el is indult élete első hazai versenyén, a Füstös Nyúl Kupán. Ezen a versenyen három kategóriában mérettette meg magát és két 8. és egy 9. hellyel zárta első versenyét. A sikerélmény meghozta a kellő lendületet, el is határozta, hogy külföldi versenyeken is tapasztalatot szerez. Tavaly februárban kezdett el szisztematikusan készülni ezekre a versenyekre. Hetente kétszer-háromszor készített otthon versenysteaket, családja nagy örömére. Meg is lett az eredménye a sok gyakorlásnak és versenyzésnek, hiszen 11 versennyel később a 2023-as év 4. legjobb steaksütő versenyzője lett Európában, illetve a legeredményesebb magyar versenyzője címet is elnyerte. Sőt, mint a SCA verseny 1. helyezettje Golden Ticket-et is kapott, ezzel kvalifikálta magát a világbajnokságra, amit minden évben Texasban rendeznek meg.



A versenybe gyakran Fortuna is bele szól

András szerint az eredmény sokszor a szerencsén is múlik, hiszen sorsolás alapján választják ki azt a szelet húst, amit a versenyen el kell készíteni és a bíró személye, tapasztalata, hozzáértése is sokat nyom a latba a végeredmény kialakulásánál. A versenyen minden esetben ribeye steaket kell sütni, amit médium készültségben kell beadni. A bírók figyelik a steak küllemét, a készültségi fokot, a textúrát, az ízt, ami kaphat extra pontot is, és végül az összbenyomást is pontozzák egy duplavak rendszerben. A versenyen egy kihúzott sorszám alapján választanak húst a versenyzők 30 másodperc alatt. Ilyenkor nagyon sok mindenre kell figyelni. Ha ránézünk egy Ribeye steakre akkor a kör alakú rész a longissimus dorsi izom, amely a steak nagy részét alkotja. A spinalis dorsi pedig a megnyúltabb rész, amely körülveszi a longissimus egyik oldalát. Ez a spinalis rész az, ami a legfinomabb márványozottsággal rendelkezik a steakek közül. A marhahúsimádók számára ez az egyik legjobb falat, ezt kóstolják a bírók is. Mindössze egy kis darabot esznek belőle, ezért annak ízben igazán meggyőzőnek kell lennie – magyarázta András.



Bandi barbecue: BanBQ lett a csapatnév

A Tarjányi házaspár abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindketten a steaksütés szerelmesei. Annyi különbséggel, hogy amíg András süti, addig felesége, Nóra SCA-bíróként pontozza a húsokat. Sőt, kisebbik fiuk, András is bíró, a nagyobbik, László pedig most fogja letenni a bírói vizsgát, így akár az egész család együtt utazhat a versenyekre. Nóra az elmúlt évben minden helyszínre elkísérte a férjét, így nagy tapasztalatot szerzett a bíráskodásban, nemrég SCA Prime bíró lett, amely egy magasabb szint a bírói rendszerben, 28 bíráskodás után kapja a bíró ezt a megtisztelő címet. Persze a házaspár, a versenyző és a bíró nem vehet részt ugyanabban a kategóriában. Tehát, ha András steak-et süt, akkor Nóra steak pontozóként nem, de kiegészítő kategóriákban bíráskodhat, amely nagyon sokszínű, a desszerttől a BBQ oldalason, csirkeszárnyon, hamburgeren keresztül a satay-ig bármi belefér.

Idén már nagyon sok versenyt kiírtak Európában, ezeken a megmérettetéseken összegyűjtött pontok alapján decemberben hirdetik ki az éves eredményt. A házaspárnak azonban nem a helyezés a legfontosabb, hanem az, hogy életre szóló élményekben, csodálatos utazásokban van részük és hogy Európa-szerte sok új barátot köszönhetnek ennek a hobbinak, amiből lehet, hogy egyszer hivatás lesz – teszi hozzá András, aki addig is marad a mérlegek javítása és hitelesítése mellett.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!