Helyi hírek 2014. december 15. 15:40

A rendőrkapitány karácsonya

A rendőrkapitány karácsonya
Családi körben ünnepel, de aprósüteménnyel meglátogatja a kollégáit.

– A karácsonyi menüt mindig megbeszéljük, ám hosszú évek hagyományai alapján halászlé készül, és aszalt szilvával töltött pulyka kerül még az asztalra – mondta Timafalvi László rendőr alezredes, kapitányságvezető. – Kiderült, hogy a feleségem éppen olyan jó halászlét főz, mint az édesapám, úgyhogy még addig eldől, ki lesz az idei szakács. A saláták elkészítése az én tisztem.

Hogyan zajlik a készülődés?

– A fa megvásárlása az én dolgom, és az égősort néha kicserélem, díszeket pedig minden évben veszünk néhányat a meglévőkhöz. Gyerekkoromban sajátmagunk készítettük a díszeket, ragasztottuk, hajtogattuk, s amíg a fiúk kicsik voltak, átörökítettük ezt a hagyományt, de kinőttek belőle. Kicsit hiányzik ez a közös élmény. A karácsonyfa alá jelképes ajándékok kerülnek, apróságok, de mind meglepetés, sosem beszéljük meg előre.

Az előkészületek és az ünnepek alatt, mint magánember is ügyelsz a bűnmegelőzésre? Otthon mennyire vagy rendőr?

– Természetesen, ugyanúgy figyelek a biztonságra, a bankkártyától a lakás bezárásáig, ahogy azt a lakosságnak javasoljuk. Egyébként a nap 24 órájában készenlétben vagyok, a vezetőnek értesülnie kell minden fontos eseményről, s ha nem is kell bemenni a kapitányságra, mindenről tudok. Nem meglepetés, szinte hagyománynak számít, ezért elárulhatom, hogy Karácsonykor meglátogatom majd, egy kis aprósüteménnyel felszerelkezve, az éppen ügyeletben lévő kollégáimat.

Mivel tölti a család a hosszú ünnepet?

– Amíg kicsik voltak a gyerekek, Ákos és Gergő, a szentestét együtt töltöttük négyesben, és másnap meglátogattuk a szülőket. Az idén édesapám és nővéremék társaságában ünnepelünk, mi látjuk őket vendégül. Ebben az évben nem utazunk el, korábban wellnessezni, kirándulni jártunk. Karácsony másnapján anyósomékat látogatjuk meg, az lesz a menős program. Keveset tartózkodunk otthon és keveset vagyunk együtt, dolgozunk, a gyerekek távol vannak, ritkán találkozunk, így átértékelődnek az ünnepek. Amikor pedig visszamennek a gyerekek, „útravalót” készítünk számukra. Úgy tervezem, hogy az ünnepeket felhasználom arra is, hogy készüljek a contantinumos tanítványaim próba-érettségijére, és kikapcsolódásként majd olvasok vagy filmet nézek, hangulat kérdése, hogy melyiket választom.

Milyennek látod a majdnem elmúlt évet?

– Sok munkasiker van mögöttünk, jól dolgozott a kapitányság. Három osztályban tanítok, ez sok időt leköt a munkán kívül, de szívesen teszem, és összességében csak elégedett lehetek a 2014-es esztendővel.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!