Helyi hírek 2024. február 16. 12:00

Jobb emberré lesz az, aki Mórát olvas

Képgaléria
Jobb emberré lesz az, aki Mórát olvas
Juhász István, városunk díszpolgára, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja tartott előadást Móra Ferenc halálának 90. évfordulója alkalmából „Nem vagyok csillag, csak rőzsetűz, de az, amíg ég, meleget tud adni egyszerű embereknek” címmel. A teltházas eseményre a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban került sor február 15-én, csütörtökön.

A megjelenteket Kállainé Vereb Mária, a könyvtár nyugalmazott igazgatója, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke köszöntötte, külön kiemelte a diákokat, akik részvételét örömtelinek nevezte. A Móra-emlékév kapcsán felelevenítette az elmúlt napok eseményeit, majd Juhász Istvánnak adta át a szót.

Juhász István is örömének adott hangot a sok fiatal láttán. Ahogy fogalmazott, 35 éves előadói munkásságának ez lesz a koronája, hiszen ennyi fiatal hallgatósága még nem volt. Jobb emberré lesz az, aki Mórát olvas – tudtuk meg tőle, a mondat pedig az este folyamán többször is elhangzott.

– 90 éve, február 8-án, ami csütörtöki napra esett, 8 óra előtt 5 perccel szegedi otthonában elhunyt Móra Ferenc, városunk szülötte. 55 éves volt, tele volt tervvel, regényeket akart írni, ám ez mind csak terv maradt. Halála szíven ütötte a kortárs írókat, a szellemi élet nagy embereit. Szinte mindenki írt róla nekrológot, többi között Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Sík Sándor vagy Tamási Áron – kezdte előadását a tanár úr.

A folytatásban résztelesen kitért a Móra-életútra, amely bemutatását versrészletekkel, visszaemlékezésekkel, novellákkal színesítette a rá oly jellemző szenvedélyes előadásmódban. A hallgatóság megismerte a pipitér jelentését, ami a kamilla elnevezése volt a Móra családban, de választ kaptunk arra is, hogy miért nem városunk levéltárosa lett ő, és végül miért Szeged adott lehetőséget neki, hogy megszülessen, mint író. Móra Ferenc egyetlen megjelent verseskönyvéből is hallhattunk részleteket, csakúgy, mint későbbi írásaiból, amelyek Juhász István páratlan előadásmódjában tökétes élményt nyújtottak.

Az eseményen közreműködött Kiss Ákos Jenő népdalénekes, akinek tolmácsolásában Dankó-nótákat hallhatott a közönség.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
             

Kövessen minket a Facebookon is!