Helyi hírek 2024. február 23. 08:00

Bűnmegelőzés – Számítógépes csalástípusok – I.

Bűnmegelőzés – Számítógépes csalástípusok – I.
Aggasztóan sok az internetes csalás, rovatunkban átvesszük a csalások típusait, amelyeket megúszhatunk pár szabály betartásával.

Borítókép: AFP illusztráció

Eladók átverése az online piactereken


Pár éve még a vevők megkárosítása volt a jellemző, manapság azonban már az eladók is a visszaélések céltáblájává válhatnak. Az online piactereken alkalmazott csalások e típusánál, az eladó egy üzenetet kap, amelyben arról tájékoztatják, hogy a termékét kifizették, de „fogadnia kell az összeget” az üzenetben küldött link segítségével. Olyan is van, hogy a termék kiszállításához ajánl a „vevő” egy csomagküldő szolgálatot, ismert, jogszerűen működő cégek nevével visszaélve (pl.: GLS Foxpost, DHL, DPD, MPL), és rájuk hivatkozva küld adathalász linket tartalmazó üzenetet vagy e-mailt.

Amikor az eladó gyanútlanul rákattint, akkor egy, a csalók által készített hamis, de teljesen hitelesnek tűnő weboldalon találja magát, ahol a bankkártya adatait kérik (amivel ezután a csalók vissza tudnak élni, például vásárolhatnak vele) vagy ki kell választania a számlavezető bankját, és arra kattintva megadni a saját banki belépési adatait. Utóbbi esetben az eladó érzékeny netbanki belépési adatai kerülnek illetéktelen kezekbe. Mivel ez a hamis oldal a valódi banki oldalnak továbbítja az adatokat, az óvatlan ügyfél (eladó) megkapja az egyszer használható bejelentkezési kódot (pl. SMS-kódot), és azt is begépeli a hamis oldalon. Így a csalók bejutnak az ügyfél banki profiljába, és a számlán lévő pénzhez is hozzáférnek, amelyet azonnal elutalhatnak, ellophatnak.

Az eladó megkárosításának egyik leggyakoribb módjánál a vevő azzal hívja fel őt, hogy már kifizette a meghirdetett terméket, ám arra kéri az eladót, hogy valamilyen távoli hozzáférést nyújtó programot (például AnyDesk, TeamViewer) telepítsen a gépére vagy telefonjára annak érdekében, hogy „biztosítva legyen az átutalás fogadása”.

Tudta? Az ilyen típusú vásárlók nem szeretnének a személyes átvétel lehetőségével élni.  Esetenként kedvesen, kedélyesen elbeszélgetnek az eladóval. A csalóktól kapott üzenetek sok esetben hemzsegnek a helyesírási, és fogalmazási hibáktól.

Mit tegyen, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó (mert például csomagküldéssel próbálhatják rászedni)!

Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld.

Online piactereken vagy más, interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a bankszámlánkra kérjük a nevünk és bankszámlaszámunk (vagy másodlagos azonosítónk) megadásával.

Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie! 

Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználói fiókazonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 

Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!

A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

               

Kövessen minket a Facebookon is!