Helyi hírek 2024. február 22. 12:00

Rendőrségi akciósorozat a gyalogosok biztonságáért

Rendőrségi akciósorozat a gyalogosok biztonságáért
Akciósorozatot indítanak február 22-étől a kiskunfélegyházi rendőrök a gyalogosok biztonságának erősítéséért.

Borítókép: archív – Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság

FIGYELEM! GYALOGOSOK!

Mivel a gyalogosok a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, ezért a járművezetőknek is kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk. Az egyenruhások elsősorban az elsőbbségi szabályok betartását ellenőrzik és felhívják a gyalogosok figyelmét az úttestre történő lelépés előtti körültekintés fontosságára.

A járművezetők a közeljövőben is rendszeresen számíthatnak hasonló ellenőrzésekre, ezért felhívják a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre.

A balesetek megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi ajánlásokat:

  • A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
     
  • A gyalogosoknak is fontos, hogy saját testi épségük, biztonságuk érdekében láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő gyalogos.
     
  • Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.
     
  • Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról!


… hogy mindenki hazaérjen!

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!