Helyi hírek 2024. április 10. 18:00

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola

Bemutatkoznak a leendő elsős tanítók – Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola
Az áprilisban esedékes általános iskolai beiratkozás megfontolt döntést kíván a családoktól. Ilyenkor nemcsak az iskolát kell kiválasztaniuk a szülőknek, hanem tanítót is, akinek személye, tanítási stílusa jelentős hatással van a gyerekek későbbi életére: formálja személyiségüket, alakítja érdeklődésüket és a tanuláshoz fűződő viszonyukat. Cikksorozatunkkal ezt a választást szeretnénk könnyebbé tenni. Ez alkalommal a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola két tanítójának bemutatkozásával.

Patyi Éva Teréz: Játékon alapuló ismeretátadás

– Majdnem három évtizede dolgozom tanítóként. A következő évben az 1. a osztályfőnöke leszek. Az élet úgy alakította, hogy főleg első-második évfolyamon tanítottam. Tudom, hogy ezen a pályán a kicsikkel való foglalkozás a legszebb és legnehezebb feladat. Kétgyermekes édesanyaként is tapasztaltam, hogy nagyon fontos az iskolába lépés első élménye. Büszkeséggel tölt el, amikor a szülők megtisztelnek bizalmukkal, rám bízzák legféltettebb kincsüket, a gyermeküket.



Munkám során kiemelt célom a gyermekközpontú tanulás, a játékon és a tevékenykedtetésen alapuló ismeretszerzés. Nyitott vagyok az új módszerek kipróbálására, elsajátítására. Törekszem a kor kihívásainak megfelelni. Szívügyemnek tekintem a Meixner Ildikó által kifejlesztett olvasástanítási módszer megvalósítását iskolánkban. Tapasztalatom, hogy a gyermekek könnyedén tudják elsajátítani és megszeretni az olvasást, ami minden tanulásnak és tudásnak az alapja. Úgy gondolom, szakemberként, fejlesztő pedagógusként is tudok segíteni azoknak a tanulóknak, akiknek az alapkészségek erősítéséhez szükségük van támogatásra.

Nagy figyelmet fordítok a differenciált oktatásra, a tehetséggondozásra, a gyermekek egyéni képességeinek kibontakoztatására. Fontos számomra a gyermekbarát környezet kialakítása, barátságos, oldott légkör megteremtése, ahol hibázni is lehet, hiszen ez is a tanulási folyamat része. Célom, hogy mindenki azonos értékű tagja legyen a közösségnek, ezzel is megkönnyítve az óvoda-iskola közötti átmenetet.

Az iskolában elengedhetetlennek tartom a modern technikai eszközök használatát. Kiemelt célom ezzel is, hogy a gyermekek szeressenek tanulni.

Meghatározó a szülői házzal, a szülőkkel való kapcsolattartás és együttműködés. Nélkülözhetetlen számomra a szülő–pedagógus–gyermek kölcsönös bizalmon, tiszteleten alapuló kapcsolata. Összefogva segíthetjük a gyermekek fejlődését, tanulását, és azt, hogy a szülők is nyugodt szívvel érezhessék: gyermekük jó helyen van.

„A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben.
Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül.
Miért is hasonlítanád össze őket?
Mindegyik más.
Mindegyik különleges.
Mindegyik gyönyörű."

(Ismeretlen szerző)


Nagy szeretettel várom gyermeküket a 2024/2025-ös tanévben!

Lakihegyiné Bakró Mónika: A motiválás a legfőbb eszközöm

– Mintegy 30 éve tanítok a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskolában, ahol az 1. b osztályt fogom vinni. Szeretek itt dolgozni, második otthonomnak tekintem. Napközis nevelőként kezdtem, majd 2007 szeptemberétől osztálytanító lettem.

Három gyermekem van, mindhárman ide jártak a Dózsa iskolába, így magam is többször átéltem már szülőként is az iskolakezdés izgalmát. Az intézménybe belépő gyermekek számára mindig meghatározóak az első iskolai élmények, ezért igyekszem mindent megtenni, hogy az óvodából iskolába való átmenetet megkönnyítsem.

Olyan osztályközösség létrehozása a célom, ahol a diákok jól érezhetik magukat, szeretik, elfogadják, tisztelik egymást. Hivatásom legnagyobb, de egyben legszebb kihívásának tartom a tudásvággyal érkező kicsiket megtanítani olvasni, írni, számolni.



Törekszem arra, hogy a gyermekek könnyen beilleszkedjenek a számukra új környezetbe, saját tempójuknak és egyéni képességeiknek megfelelően fejlődjenek, szívesen tanuljanak, szeressék az iskolát. Mindezt egyéni példamutatással, következetes szigorral, türelemmel teszem.

Egy szeretetteljes, jó hangulatú légkör kialakításához elengedhetetlennek tartom a humort is. A tanítás és nevelés mellett meghatározó számomra az ismeretek változatos módszerekkel való átadása, a motiválás, a differenciálás, a gyermekek tehetségének kibontakoztatása. Fontosak számomra az olyan erények, mint a következetesség és becsület, továbbá a közösség által kialakított szabályok betartása.

A tanórákon gyakran használok digitális eszközöket, amelyekkel színesebbé, változatosabbá teszem a tananyag megismerését, elsajátítását. Meghatározónak tartom a kreativitást, igyekszem felkelteni diákjaimban az alkotás iránti vágyat, a kézművesség szeretetét. Elengedhetetlen számomra a szülőkkel való jó kapcsolattartás, együttműködés, hiszen közös a célunk a gyermekek előmenetele. Sikereket együtt, kölcsönös bizalommal tudunk elérni.

Az új tanévet izgatottan, a leendő kis elsőseimet meleg szeretettel várom!

„Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben, mi lakozik. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztathassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót kiszeretni”.

(Böjte Csaba)


V. B.
       

Kövessen minket a Facebookon is!