Helyi hírek 2024. február 23. 12:00

Etiópia, avagy gyertyagyújtás az Erta Ale vulkánnál

Képgaléria
Etiópia, avagy gyertyagyújtás az Erta Ale vulkánnál
Etiópia, avagy gyertyagyújtás az Erta Ale vulkánnál címmel nagyon érdekes útibeszámolót tartott Gruber László középiskolai földrajz-történelem szakos tanár, egyetemi előadó február 22-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A megjelenteket Bense Zoltán hegymászó, földrajztanár köszöntötte.

Gruber László élménybeszámolót tartott a Földrajzi szabadegyetem előadásán, amely során a varázslatos kelet-afrikai térségbe kalauzolta a jelenlévőket. Emellett megemlékezett két egykori barátjáról, dr. Szabad Gábor orvosról és Fábián Tamás geográfusról, akik 2012-ben Etiópiában egy fegyveres támadás során életüket vesztették.

A meghívott vendég saját fotóival és videóival mutatta be Etiópia zárt világát. Több érdekességet is megtudhattunk tőle, mint például, hogy Magyarországnál körülbelül tízszer nagyobb területen fekszik, gazdag kulturális örökséget és egyedülálló állatvilágot kínál a látogatóknak. Az Erta Ale vulkán, az egyik legaktívabb tűzhányó a világon. A Szimien-hegységben található Etiópia legmagasabb csúcsa, a Ras Dashen, ami 4550 méter magasságával csodálatos panorámát nyújt. Az emberek olyan szegénységben élnek, hogy legtöbbjük nem jut friss és tiszta vezetékes vízhez. A tisztálkodást a környék természetes vizeinél oldják meg, az ivóvizet pedig kilométerekről marmonkannában kell cipelniük. Az etióp konyhában az injera lepénykenyér és a gazdag fűszerezés jellemző. A közlekedési stílus kaotikus, ahogyan az utak állapota is borzalmas. Az egészségügyi helyzetük is elkeserítő, ugyanis az ország 14 év fölötti lakosságának körülbelül 80 százaléka szifilisszel fertőzött.

V. B.     

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!