Helyi hírek 2024. március 1. 08:00

Félegyházi fiatal Magyarország Szenior ENSZ Ifjúsági Küldötte

Félegyházi fiatal Magyarország Szenior ENSZ Ifjúsági Küldötte
A városunkhoz több szálon is kötődő Brimo Widad lett 2024-ben hazánk szenior ENSZ Ifjúsági Küldötte. Az ifjúsági diplomata az ENSZ legfontosabb fórumain képviselheti a magyar fiatalokat, különös tekintettel a nemek közötti egyenjogúság és a magyar kultúra jelentőségére. A szegedi egyetem doktorandusz hallgatóját a küldötti programról, éves terveiről és félegyházi emlékeiről is kérdeztük.

– Mindig izgalommal kísértem a diplomácia és a nemzetközi viszonyok alakulását, csodálattal figyeltem, hogy a közösségnek mekkora ereje van. Erősen él bennem a társadalmi felelősség érzete és a tettvágy. Évek óta figyelemmel kísértem az ifjúsági küldötti programot, és szimpatikus volt, hogy a fiatalok is képviseltethetik magukat olyan globális fórumon, mint az ENSZ. Boldogsággal tölt el, hogy szenior ifjúsági küldöttként tehetek a közjóért és a magyar fiatalok képviseletében tevékenykedhetem junior küldött társam, Wettstein Annamária segítségével. Munkánk szorosan összefonódik, hiszen 2025-ben Annamari veszi át a szenior pozíciót – fogalmazott a nemrégiben kinevezett Brimo Widad, amikor arról kérdeztük, hogy miért jelentkezett az ENSZ Ifjúsági Küldötte pályázatra.

De mit is takar pontosan a Magyarországon 2016 óta működő program? Az ifjúsági küldött feladata, hogy hidat teremtsen a 15-26 éves korosztály és a mai döntéshozók között. A Magyar ENSZ Ifjúsági Küldött Programon keresztül a magyar fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy a véleményükkel világszintű folyamatokat formáljanak, és képviseljék saját országukat az ENSZ legfontosabb fórumain, egyeztetésein a hivatalos küldöttségek tagjaiként.

Widad éves céljai között szerepel a nemek közötti egyenjogúság és a magyar kultúra szerepének hangsúlyozása. Fontos számára, hogy a magyar kultúra eljusson az ENSZ fórumaira, valamint, hogy az itthon és a határon túl élő magyar fiatalok nagyobb műveltséget szerezzenek. Emellett a nemek közötti egyenjogúság megvalósulásához szeretne hozzájárulni, és a fiatal nőket minél több lehetőséghez hozzásegíteni.

– A magyar kultúra népszerűsítése és a nemek közötti egyenlőség olyan területek, amelyekkel mélyen azonosulok, mindamellett, hogy nagy a társadalmi jelentőségük. Édesapám oldaláról szíriai származású vagyok, szír-magyar kettős nemzeti identitással rendelkezem. Éltem mindkét országban, és hiszem, hogy nem véletlenül születtem két ennyire különböző világba. Személyes célom, hogy elősegítsem a megértést, elfogadást és a párbeszédet a különböző kultúrák, etnikumok, vallások között – emelte ki.

A célok megvalósítása érdekében a szenior küldött országszerte keres fel iskolákat, egyetemeket, diákszervezeteket és egyéb közösségeket, ahol fiataloknak tart előadásokat, workshopokat. – Ilyenkor az említett témákról beszélgetünk, és interaktív módon közelítünk a résztvevőket érintő legfontosabb kihívásokhoz. A cél nemcsak az, hogy a fiatalok véleményét eljuttassam az ENSZ fórumaira, hanem hogy a világszervezet munkáját is megismertessem az ifjúsággal – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy a nemek közötti egyenjogúság, a nők bátorítása, és a női szerepvállalás előmozdítása a férfiak és nők közös felelőssége és munkája. – Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottság számára készítettünk Annamarival egy tagállami ifjúsági jelentést a nemek közötti egyenjogúság előmozdításáról. Több mint 260 fiatalt sikerült kérdőív formájában elérnünk, és rengeteg hasznos válasz, ötlet érkezett – mondta.

A magyar kultúra népszerűsítése, valamint az itthon és a határon túl élő magyar fiatalok műveltségének támogatása kapcsán arról is beszélt, hogy különböző kulturális programokat és projekteket szerveznek. – A fiatalok világlátását szélesítve, oktatását kiegészítve kezdeményezünk együttműködéseket különböző kulturális intézményekkel. Olyan projektbe kezdtünk színházakkal, múzeumokkal, szervezetekkel, egyéb intézményekkel együttműködve, amely a hátrányos helyzetű fiataloknak egy-két alkalmas kedvezményes, vagy ingyenes programot kínál – fogalmazott.

A magyar kultúra népszerűsítése mellett a hagyományőrzés is jelentős szerepet tölt be Widad életében, ugyanis hatéves kora óta néptáncol Kiskunfélegyházán, 2017 óta pedig Szegeden.

– Életem jelentős részét Félegyházán töltöttem, tulajdonképpen itt nőttem fel. Általános és középiskolás éveimet is itt éltem, számos városi rendezvényen és versenyen szerepeltem. Gyerekként cikáztam a Kossuth utca platánfái alatt, felmásztam a Petőfi- és Móra-szobrokra, minden játszóteret, pékséget és fagyizót végigjártam. Nagy hatással volt rám a félegyházi kulturális és művelődési intézményekben töltött idő: zeneiskolás voltam, múzeumi táborokon és könyvtári mesemondó versenyeken vettem részt, és kis túlzással mondhatjuk, hogy a művelődési központ színpadán nevelkedtem. Félegyháza nekem az otthon – mesélte emlékeit.

Merjenek nagyban gondolkodni kisvárosiként is – üzente a félegyházi fiataloknak Magyarország Szenior ENSZ Ifjúsági Küldötte. – Emlékszem, milyen ijesztő volt érettségi előtt állva azon töprengeni, hogy mivel szeretnék foglalkozni, de nekem sokat segített, hogy a nagy távlati célt kisebb lépésekre bontottam. Bármilyen szakmát választanak, a kapcsolatépítés mindenhol nagyon fontos. Vegyék komolyan az emberi kapcsolatok szerepét és legyenek elfogadóak, figyelmesek, nyitottak. Olvassanak sokat, és ne ijedjenek meg egy jó szakmai vitától, hiszen rengeteget lehet belőle tanulni. S bár Félegyháza remek hely, érdemes egy ideig más környezetbe is kilépni: más városban tanulni, vagy akár külföldön szemesztert tölteni, majd hazahozni a megszerzett tudást és tapasztalatot tanácsolta.

G. E.
     
Fotó: Fantoly Márton  

        

Kövessen minket a Facebookon is!