Helyi hírek 2024. február 26. 14:00

Melegrekord Kecskeméten

Melegrekord Kecskeméten
Tavasziasan enyhe idő volt február 24-én. Számos településen volt magasabb a napi minimum-hőmérséklet, az ilyenkor megszokotthoz képest. Kecskemét K–puszta  állomáson 10,8 fokos hőmérsékletet mértek, amely új országos legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekord. A korábbi rekord is Kecskemét K–pusztán volt: 9,2 fok, 2017-ben.

Borítókép: Pixabay

Budapest Pestszentlőrincen 9,7 fokot mértek, amellyel megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja is. A korábbi rekord 8,1 fok volt, amelyet Budapest Lágymányos és Budapest Pestszentlőrinc állomásainkon mértek 2017-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme – írta elemzésében a HungaroMet
            

Kövessen minket a Facebookon is!