Sport 2024. február 27. 14:00

A legkisebbek is ringbe szálltak az első KHSE házi bajnokságon

Képgaléria
A legkisebbek is ringbe szálltak az első KHSE házi bajnokságon
Február 23-án, pénteken rendezte meg első KHSE házi bajnokság elnevezésű megmérettetését a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület a Honvéd-pálya ökölvívó termében.

Borítókép és további fotók: Nagy-Bárkányi Dominika

A hagyományteremtő célzattal megrendezett eseményről Nagy Krisztiánnal, az egyesület vezetőjével beszélgettünk, aki elégedettséggel a hangjában mesélt a megélt élményekről. A bajnokság első és legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a legkisebb harcosok is kipróbálhassák magukat a ringben és valódi versenyhangulatban tehessék meg mindezt. Ugyanis orvosi vizsgálatot követően ugyanazzal a metódussal történt minden, mint egy valódi megmérettetésen. Így a csemeték átélhették azt, hogy minden szem rájuk szegeződik, a szurkolók között ott voltak a szüleik, nagyszüleik és családtagjaik, amelynek eredményeként a rendezvényt megközelítőleg 60-70 ember látogatta meg. Saját tanítvány küzdött a saját tanítvány ellen, a saját súly- és korcsoportjában. A motiváció érdekében nem hirdettek győztest, amely egyébként 10 éves korig a többi bajnokságon sem történik meg. Ennek ellenére láthatóan bennük volt a versenyszellem. A legkisebbeket követték a felnőttek, akik közül sokan szintén itt próbálhatták ki magukat elsőként, és mi tagadás, többen is kedvet kaptak a versenyzéshez mindamellett, hogy a fiatalok előtt jó példával jártak elől.

Az ötletet alapvetően az adta, hogy a soron következő bajnokságra szerették volna felmérni, hogy milyen tudásszinttel rendelkeznek a gyermekek. Ki az, akit már el lehet indítani. Az edzések alatt ugyanis nincs lehetőség mindenkit egyesével megfigyelni úgy, mint ekkor a 18 mérkőzés alatt. Pozitív csalódás volt, hogy több mint a tanítványok fele már fejben érett és felkészült arra, hogy hamarosan idegenben is kipróbálhassa magát. A következő versenyen már három hét éves gyermek is képviseli a KHSE kollektíváját. Ezek egyelőre bemutatómérkőzések, ami azt jelenti, hogy győztest nem hirdetnek. Ennek ellenére ezek nagyszerű alkalmak arra, hogy tízéves korukra már gyakorlott versenyzőnek számítsanak. Érdemes a gyermekeket minél kisebb korban a sporthoz, versenyzéshez szoktatni, hiszen meglepően jól bírják a terhelést, és élvezettel vesznek részt mind az edzéseken, mind a meccseken. Itt elsősorban a kitartásukat, az önfegyelmüket és az állóképességüket fejleszthetik amellett, hogy játékos formában sajátítják el a harcművészetek legfontosabb szegmenseit. Hatéves kortól már várják az iskolás gyermekeket. Azokat is, akik csak feszültséget szeretnének levezetni vagy hobbiszinten művelni ezt a sportot.

A rendezvénynek a tervek szerint lesz folytatása. Mégpedig az év első felében még két alkalommal házon belül, az év második felében pedig remélhetőleg már idegen klubokból hívott versenyzőkkel. Afféle válogató, vagy, ha úgy tetszik szintfelmérő jelleggel.

A versenyt az egyesület két edzője, Sándor Ferenc és Czakó Ervin vezette le. Utóbbi a Magyar Muaythai Szakszövetség gyakorló bírója. A piros és kék sarok edzője Nagy Krisztián és Volentér András volt. Mellettük pedig a versenyzők bemelegítését és ringbe lépését Kővágó Péter segítette, aki a későbbiekben maga is ringbe lépett.

Tarjányi Lili
       

Kövessen minket a Facebookon is!