Kultúra 2024. február 27. 12:00

Vers- és novellaíró pályázatot hirdet a Mezgé és a Kiskun Múzeum

Vers- és novellaíró pályázatot hirdet a Mezgé és a Kiskun Múzeum
Kifejezetten a helyi fiataloknak szóló vers- és novellaíró pályázatot hirdet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Kiskun Múzeum. A pályázat célja az Év félegyházi diák költője – 2024 és az Év félegyházi diák írója – 2024 cím elnyerése. Az ötletről Héjjas Hunor ötletgazda, a pályázat részleteiről pedig Samu Csilla múzeumpedagógus beszélt.

– Hogyan született meg benned az a gondolat, hogy vers- és novellaíró pályázatot szervezel?

– Jelenleg 11. évfolyamos tanuló vagyok a Mezgében és rendszeresen írok verseket, valamint novellákat. Ezek leginkább csak a fiókban maradnak, de tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Több kortársam is szívesen veti papírra érzelmeit. Számunkra ez a tevékenység egyfajta stresszkezelés, mivel feldolgozzuk az érzelmi ingereket. Néha bizonytalanok vagyunk, mert az idősebb korosztály nem mindig érti meg, mi zajlik bennünk. Remélem, hogy a versek és novellák segítenek közelebb hozni a generációk közötti szakadékot. A másik ok pedig az, hogy mindig is érdekelt az irodalom. Jelenleg József Attila versei állnak hozzám a legközelebb és a középkori, illetve az 1800-as évek forradalmi témájú könyveit olvasom leginkább.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a múzeummal?

– Az ötlettel megkerestem az iskolám igazgatóját, Rózsa Pált, aki támogatta azt. Ő vette fel a kapcsolatot a múzeum munkatársaival, akiktől pozitív visszajelzést és sok segítséget kaptam – mondta el Hunor.

– Nagyon örültünk az ötletnek mi is, mert így valóban jobban megismerhetjük a fiatalok gondolatait, érzelmeit és vágyait – vette át a szót Samu Csilla, majd elmondta a verseny, a nevezés és a díjazás folyamatát.

A pályázat célja: A 10 és 25 év közötti kiskunfélegyházi, vagy itt tanuló tehetséges írók felkutatása, értékes versek, novellák méltó elismerése. A sikeres diákoknak publikálási és bemutatkozási lehetőséget kínálnak elektronikus és nyomtatott formában. Március 25-éig a www.kiskunmuzeum.hu/verspalyazat2024/ linken várják a pályázatokat a következő korosztályoktól: 10-14, 15-19 és 20-25 év között.

A pályázat formai követelményei: Egy pályázó legfeljebb öt művel indulhat és az elektronikus pályázati űrlap kitöltése és beküldése is kötelező. Egy vers maximális hossza négy A/4-es méretű gépelt oldal lehet, míg a próza esetében három oldal a megengedett. A margók minden oldalon 2,5 centiméter szélesek legyenek, a szöveg pedig Times New Roman 12-es betűtípussal és szimpla sorközzel formázva készüljön. Tematikai és formai kötöttség nincs. Nem fogadnak el olyan pályamunkákat, amiket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, vagy a magyarországi jogszabályok jogsértőnek ítélhetnek nyelvezetük vagy tartalmuk miatt. Tilos obszcén szavakat és kifejezéseket használni, valamint becsületsértő megjegyzéseket sem lehet bevinni.

Az érintett pályázat érvénytelennek minősül: amennyiben a határidő lejárta előtt nem érkezik be egy darab elektronikus példány a pályamunkából, egy hiánytalanul kitöltött elektronikus példány a pályázati űrlapból, ha a pályamunka nem magyar nyelvű vagy jogsértő tartalmú, illetve egy, vagy több ponton nem felel meg a pályázati kiírás egyéb követelményeinek.

Zsűrizés: A beérkező műveket egy válogatott zsűri értékeli és rangsorolja. Fontos tudnivaló, hogy a pályamunkákat nem küldik vissza.

Jutalmazás: Értékes könyvcsomagok és egyéb jutalmak. A sikeres művek szerzői közül többen különdíjban részesülnek. A különdíjas írásokat egy vendéglátóipari egység (Köménymag Gasztroház) ételkiszállító dobozára is ráteszik, valamint Bíró Szabolcs (Maszkura) megzenésíti a legjobbnak ítélt alkotást.

Megjelenési lehetőségek: A Kiskun Múzeum és a MEZGÉ Facebook-oldalán, a Félegyházi Közlöny online oldalán és Bíró Szabolcs (Maszkura) által megzenésítve.

Az eredményhirdetés: április 12-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékházban, ahol a szerzők felolvashatják a közönség előtt is a nyertes műveket.

Bővebb információ a 30/431-8396-os telefonszámon Samu Csillától kérhető.

V. B.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!