Helyi hírek 2024. február 29. 11:00

Különleges történelemórát tartottak a gimnáziumban

Képgaléria
Különleges történelemórát tartottak a gimnáziumban
Rendhagyó történelemórán vettek részt a Móra Ferenc Gimnázium végzősei február 28-án, amikor Lakatos Dorina, a Terror Háza Múzeum történésze vezetésével érthetően és érdekfeszítően ismerhették meg a Gulagon átélt borzalmakat.

A Rabszolgasorsra Ítélve – Élni és Túlélni a Gulagon című előadás hallgatása után a diákoknak lehetőségük volt megtekinteni a Terror Háza Múzeum roll up kiállítását is, amit március 4-éig láthatnak a gimnázium első emeletén. A rendezvény a Házhoz megy a múzeum országjáró körútjának következő állomása volt, kivételes alkalmat nyújtva a Gulag tragédiájának mélyebb megértésére, valamint az évtizedek múltán is egyértelmű tanulságok levonására.

A szakember elmondta: a munkatáborok, azaz a Gulagok eredete a szovjetrendszerben gyökerezik. A Gulag, azaz Glavnoye upravleniye lagerey egy rövidítés, ami a Szovjetunióban működő fegyintézeteket és kényszermunkatáborokat jelölte. A rendszer kialakulása a 20. század elejére tehető, de igazán a sztálini időszakban vált elterjedtté.

Az első világháborút követő polgárháború és az azt követő gazdasági nehézségek miatt a Szovjetunió vezetése úgy gondolta, hogy a politikai ellenfeleket és a gazdasági bűnözőket is kényszermunkára küldi. Az eredeti elképzelés szerint ezek a táborok újraformálják az elítélteket és a társadalomba való visszailleszkedés után hozzájárulnak a szocialista építkezéshez.

Az oroszországi Gulagok azonban hamar elvesztették eredeti céljukat és a politikai elnyomás, valamint a gazdasági kizsákmányolás eszközévé váltak. Milliók kerültek börtönbe valós, vagy koholt politikai okokból, illetve egyszerűen a rendszer elleni bírálat miatt. Számos emberi jogi visszaélés és szenvedés helyszínei lettek, az elítélteknek kevés reménye volt a túlélésre. Az oroszországi Gulagok emléke máig fájdalmas fejezet a történelemben. Azért fontos emlékezni áldozataira, hogy megértsük, és a jövőben elkerüljük az ilyen mértékű emberi szenvedést – hangzott el.

V. B.
          

Kövessen minket a Facebookon is!