Helyi hírek 2024. február 29. 08:00

Vegyszermentes kertápolás

Képgaléria
Vegyszermentes kertápolás
Folytatódott a Zöld könyvtári esték sorozat február 28-án, szerdán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az előadás-sorozat vendége Molnár Gábor Éva kertészmérnök, kertépítő, az Éva Kert füvesasszonya volt, előadásának címe: Vegyszermentes, fenntartható kertápolási módszerek.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, aki bemutatta Molnár Gábor Évát. Az előadóról megtudtuk, hogy a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán végzett kertészmérnök, a Kertfüvesítés című könyv szerzője. Sokévnyi tanulás és kísérletezés után született meg és formálódik a vegyszermentes kertápolási technológiája, amelyről bővebben a kertfuvesites.hu/blog oldalon olvashatnak. Sokat tanult Bálint gazdától, Gyulai Ivántól a fenntartható szemléletről, és mindig is lenyűgözte az a rendkívüli alázat, amivel a munkához álltak. Kutatásai során számos külföldi tudós munkásságával ismerkedett meg, sőt, a hazai szakma több elismert szakértőjével is – mint amilyen dr. Csicsor János (a Magyar Huminsav Társaság elnöke), vagy Szabó István (a Talajmegújító Gazdák Egyesületének Kutatás-fejlesztési Bizottságának elnöke) – lehetősége nyílt együtt dolgozni. 

Molnár Gábor Éva előadása során nagyon sok hasznos gyakorlati tanáccsal szolgált mind a díszkertek, mind a konyhakertek tulajdonosainak. Hangsúlyozta, hogy a vegyszermentes, fenntartható kertápolási módszerek lényege, hogy elébe megyünk a problémáknak. Hogy ne legyen lehetősége a kártevőknek, fontos a kitartó és rendszeres preventív ápolás.

– Ezt a vegyszermentes technológiai rendszert próbálja meg mindenki feléleszteni, hiszen hatalmas problémák vannak jelenleg. Tönkretettük a talajainkat az állandó kémiai szerek használatával, ezért a növények nem tudnak már tápanyagdús élelemforráshoz jutni. Emiatt legyengültek, és ebben az állapotban a gombabetegségek, a kórokozók gyorsabban támadják őket. A vegyszermentességnek a mezőgazdaságban is hatalmas erővel indult meg a terjesztése, hogy egészséges élelmiszereket tudjunk termelni. A búzaföldek, a kukoricaföldek mind hordozzák magukban a kémiai szereket. Ezt a boltban megvásároljuk, majd hazaviszünk és megesszük. Ugyanezt fogyasztják az állataink, ami miatt szükséges őket folyamatosan oltani és antibiotikummal ellátni. Ez egy ördögi kör, aminek az utolsó pillanatában szól ez a felhívás, hogy változtatni kell! – fogalmazott.

Molnár Gábor Éva előadása végén készségesen állt az érdeklődők rendelkezésére, hogy tanácsaival segítse a kiskert- és díszkerttulajdonosokat.

Az este támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton     
      

Kövessen minket a Facebookon is!