Helyi hírek 2024. március 5. 08:00

Nemcsak mi élvezzük a jó időt, hanem a kullancsok is

Nemcsak mi élvezzük a jó időt, hanem a kullancsok is
Az utóbbi évekre már egyáltalán nem volt jellemző, hogy száraz, hideg telek lettek volna. Ennek egyik kellemetlen hozadéka, hogy a sokak által rettegett, parányi élősködők, a kullancsok populációja egyre nagyobb létszámban telel át.

A tavasz beköszöntével egyre többen vágynak ki a természetbe kirándulni a családjukkal, kedvenceikkel. Ekkor nemcsak a kutyák, lovak és egyéb háziállatok védelmére kell különösen odafigyelni, hanem a sajátunkra is. Számos olyan praktika létezik a riasztószereken kívül, amivel csökkenthetjük a kullancscsípés lehetőségét.


Fotó: Pixabay.hu

Ezek a paraziták a fűszálak végén, a bokrok és fák leveleinek fonákján várakoznak, hogy karmokkal és ragadós szőrökkel ellátott lábaikkal a ruhára vagy a bőrre kapaszkodjanak, majd onnan egy alkalmas helyre mászva a bőrbe fúródjanak. Ennek nyomán érdemes zárt ruházatot viselni. A lengedező nadrágszár vagy trikó rossz választás, hiszen könnyedén alámászik. A gyermekeknek érdemes peremes kalapot adni, hogy a fejmagasságban található ágakról kisebb eséllyel jussanak a fejre. A ruha megválasztásánál a világos színeket részesítsük előnyben, hiszen ezeken könnyen észrevehetőek ezek az apró teremtmények.

A nem megfelelő használat mellett túladagolható riasztószerek mellett, amennyiben a természetes anyagokat részesítjük előnyben, számos illóolajból válogathatunk. Ilyenek például a bergamot, kakukkfű, menta, levendula, majoránna vagy éppen a szegfűszeg. Ezekből pillanatok alatt egy egyszerű recepttel riasztót készíthetünk. 15 ml alapolajhoz, például kókuszolajhoz cseppentsünk 10 cseppet a választott illatból, jól rázzuk össze és egy görgős üvegcsébe töltve bárhová magunkkal vihetjük. Ezzel a technikával még a hat évnél idősebb gyermekek is könnyedén használhatják. A fiatalabbaknál ezeknek az olajoknak a használata nem vagy csak felügyelet mellett ajánlott. Mint minden olajat, ezeket is túl lehet adagolni, ezért mértékkel alkalmazzuk a szabad bőrfelületeken.


Fotó: termeszettar.hu

A hazaérkezést követően a legfontosabb a test vizsgálata, különös tekintettel a hajlatokra, a fül mögötti területekre és a hajas fejbőrre. Amennyiben kullancsot találunk, mi magunk is eltávolíthatjuk. Sokak által ismert a zsírral vagy zsíros krémmel kenés, az ezzel való fojtás. Ez nem megoldás, hiszen előidézhetjük a fertőzött nyál bőrbe fecskendezését. Ehelyett egy csipesszel vagy kullancs-csipesszel legközelebb a bőrfelülethez fogjuk meg a kullancsot és nem rángatva, hanem lassan forgatva húzzuk ki. Ne nyomkodjuk a potrohot, mert a bőrbe üríti annak tartalmát. Előfordul, hogy „a fej beszakad”. Dr. Lakos András szakember szerint ez önmagában még nem akkora probléma, hiszen a szívóka néhány nap múlva önmagától kilökődik. Érdemes ugyanakkor feljegyezni a csípés helyét, idejét, és ha lehetőség van rá, tegyük el a kullancsot, hogy az esetleges fertőzés esetén megkönnyítsük a betegség felismerését.

T. L.
          

Kövessen minket a Facebookon is!