Helyi hírek 2024. február 29. 12:00

Az impresszionizmus legnagyobb mestereiről hallhattak a Holló-körben

Képgaléria
Az impresszionizmus legnagyobb mestereiről hallhattak a Holló-körben
Képzőművészeti előadás-sorozatot indított a Szépművészeti Múzeum „Művészetről Mindenkinek!” címmel a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör galériájában. A tízalkalmas esemény során minden szerdán 16 órakor tematikus előadások várják a művészet iránt érdeklődőket. Február 28-án, szerdán Váczi Mária művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Az impresszionizmus legnagyobb mesterei és hatásuk a 20. századi művészetben címmel tartott előadást.

Váczi Mária elmondta, hogy az impresszionizmus a 19. század utolsó harmadában kialakuló stílusirányzat, amely leginkább a képzőművészetben érhető tetten. Monet, Manet, Pissarro, Renoir sokaknak ismerős lehet. Bemutatta az impresszionizmus előzményeit: az akadémizmust, a realizmust, a naturalizmust és ezek neves képviselőit is.

– Tulajdonképpen egy nagyon jól nyomon követhető fejlődésnek lett az eredménye az impresszionista művészet, ami abszolút a francia kultúrának a gyermeke. Szeretjük az impresszionistákat, az üde tájaikat, a harmonikus kompozíciókat, amelyek a nevükhöz köthetők – fogalmazott.

A folytatásban megismerhettük a szabadban festés előzményeit, a tubusos festékek megjelenését, amelyekkel mindez megvalósíthatóvá vált. Mindezek után egyenként bemutatta a francia impresszionistákat, alkotásaikat és azok jelentőségét, mondanivalóját korabeli videókkal, fotókkal és gondolatokkal tette még színesebbé és élvezetesebbé.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásban valósul meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
             

Kövessen minket a Facebookon is!