Helyi hírek 2024. március 1. 10:00

Bemutatták Miklya Luzsányi Mónika Mohács özvegye című könyvét

Képgaléria
Bemutatták Miklya Luzsányi Mónika Mohács özvegye című könyvét
Miklya Luzsányi Mónika Mohács özvegye címmel megjelent legújabb könyvét, mutatták február 29-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az író-olvasó találkozón dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel. A rendezvény könyvdedikálással zárult.

A teltházas eseményen a közönség betekintést kapott a könyv születésének történetébe. Mint elhangzott, II. Lajos és Habsburg Mária fiatalkori szerelmének története szorosan kapcsolódik a tragikus mohácsi csatához. A könyv hiteles történelmi tényeken alapul, korabeli dokumentumok és fiktív beszélgetések egyaránt hozzájárulnak az izgalmas olvasási élményhez.

A mű részleteiben kitér az erdélyi fejedelmekkel folytatott titkos beszélgetésekre, a boszorkányperek misztikumára, vagy II. Lajos tragikus jóslatú horoszkópjára, ami előrevetítette a mohácsi csata sorsfordító eseményeit. A felnőtteknek szánt kötet feltárja a kor társadalmi szerkezetét és annak működését, de még a korabeli szexuális szokásokkal is részletesen foglalkozik. Hangsúlyt kapnak a mohácsi csatában elhibázott reformok, és kiderül az is, hogy Mária politikusi ambíciókat dédelgetett, de az ellenállás miatt kénytelen volt elmenekülni az országból. Így reformjai a Németalföldet segítették a fejlődés útjára.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!