Helyi hírek 2024. március 1. 11:00

Márciusköszöntő

Márciusköszöntő
Jó reggelt, szép 31 napot, kedves kikelet! Mindjárt "Langy, permeteg eső szemerkél", ahogy József Attila írta rólad, de kell az is. Lassú léptekkel, vagy kószáló szelek szárnyán jön már a tavasz, veled indul. Vártunk, szeretünk, és reménykedünk benne, hogy szép időnk lesz, napsütötte, elhozod szép virágaidat, felhőtlen, örömteli, dicsőséges, kedves napjaidat.

Köszönjük neked a könyvtárosok világnapját, a nőnapot, Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, az iskolához kedvet csináló Gergelyt, a szépnek induló '48-as forradalmat, a zsákjukban meleg-cirógató napokat hozó Sándor–József –Benedek triót, s lám, utolsó napod már a húsvétot ígéri, átadva egy napot kicsit idősebb testvérednek, az áprilisnak. Olyan sok mindenre jó gondolni, ha nézegetünk téged. A békéért küzdő írókra, ami annyira aktuális(!), a költészet világnapjára, az egyik legtisztább szavú költőre, Arany Jánosra, a színház csodálatos-varázsos világára, a Föld órájára, meg arra is, hogy 21-én a nap-éj egyenlőség is bekövetkezik. Meg az óra átállítása is, de ez már majd mindenhol automatikus.

A születés- és névnapokról, családi évfordulókról se feledkezzünk el! Képzeld, fiúnévként is lehet már adni a Márciust, na mit szólsz? Mars, a római isten, akiről a neved ered, most biztos elégedetten bólogat az Olümposzon, hogy na, végre.

Szép-kedves csokrokat kínálnak a virágosok, és a kiskertek.

A hóvirág ugyan már hervadóban, de a krókusz, a nárcisz, az ibolya bontja szirmait, a mogyoróbokor barkája is duzzad.

Hozol kirándulásokat, nevetést, dalokat, szerelmet ígérsz, lenge ruhákat. A piac felpezsdül, megjelennek kedvenc színű zöld növényeid, spenót, sóska, római kömény, snidling, zöldhagyma, petrezselyem. A gasztronómia megújul a konyhákban, s ha már evés-ivás, összekapcsolom a forradalommal. Ha lenne időgép, én biztos 1848. március 15-én szeretnék ott lenni, hogy végre pontot tehessek a fel-felbukkanó vitára, hogy a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elhangzott-e Petőfi szavalatában a nagy kérdés: "Rabok legyünk vagy szabadok?"

A korabeli naplókból, levelekből kiderül, hogy a Pilvax Kávéházból indultak el a márciusi ifjak, s ott volt Petőfi és Jókai Mór is.

Biztos megitták a tejfölös kávét, s a krampampuli, a sok fűszerrel megbolondított forral bor, rummal nyakon öntve melengette a hűvös, kicsit esős utcára kitódulókat.

Mindennek ellenére felejthetetlen, csodás nap lehetett.

Ezzel zárom soraimat – kicsit régies befejezéssel –, s Heltai Jenőtől kölcsönzött szavakkal köszöntlek: "... szerelem vagy, / Élet, szabadság, ifjúság."

Szeretettel-barátsággal ölellek mindnyájunk nevében.

Salánki Anikó
              

Kövessen minket a Facebookon is!