Helyi hírek 2024. március 5. 16:00

Zene és költészet a könyvtárban

Képgaléria
Zene és költészet a könyvtárban
Bátki-Fazekas Zoltán operaénekes, költő, dalszerző és magánénekes volt a városi könyvtár vendége március 1-jén, pénteken. A sokoldalú művészt gyermekkora köti városunkhoz, hiszen édesapja a sokak által ismert Fazekas István irodalomtörténész volt, aki a Kiskun Múzeumot vezette huszonöt éven át. Gyermekkori emlékeiről, gimnáziumi csínytevéseiről és életének alakulásáról egykori tanára, Juhász István Pilinszky-díjas nyugalmazott pedagógus, városunk díszpolgára kérdezte.

A jó hangulatú beszélgetést és a sok kacajt olykor meghitt pillanatok váltották fel, hiszen a művész saját verseiből is adott elő prózában és megénekelve egyaránt. Faragó apám című versével Faragó József fafaragó mesterről emlékezett meg, majd a közönség szórakoztatására elmesélte a gimnáziumi éveinek kedves emlékeit, például a Füst Milánról elnevezett illegális dohányszakkörbe való bekerülésének történetét is.

Életének további alakulásáról beszámolva megtudhattuk, hogy 1997-ben végzett a Zeneakadémia operaszakán és 1998-tól énekel a Magyar Állami Operaházban. Hosszú éveken át a Szegedi Nemzeti Színház tagja, majd a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze is volt, játszott továbbá Pécsen, Győrben, Miskolcon, Szolnokon is. Számos külföldi szerepet kapott, többek között Hollandiában, Németországban, Lengyelországban és az USA-ban. Operaénekesei pályája mellett költő, dalszerző is, tagja a Magyar Írószövetségnek, a Szegedi Írók Társaságának. Három verseskötete jelent meg, Eladott országban, Fényben születő és Könnycseppek címmel.

Lélekfolyam című versét Juhász Istvánnak írta, amelyet elénekelt egykori pedagógusának és a jelenlévőknek. Az est folyamán nem csupán versek, operadalok, de még nóta is elhangzott a művész előadásában. Görgő Tibor Zúg az erdő című daláról megtudhattuk, hogy Mezősi Károly kedvenc nótája volt. Végezetül a közönség soraiból érkező kérdésekre adott választ és szívesen elbeszélgetett az őt jelenlétükkel megtisztelőkkel.

Az esten közreműködött a művész lánya, Bátki-Fazekas Ilona előadóművész, valamint zongorán közreműködött Pocskai Roland.


Az estről Dulity Kálmán készített videót, amely ide kattintva nézhető meg.

A. Sz.

Fotó: Fantoly Márton 
             

Kövessen minket a Facebookon is!