Helyi hírek 2024. március 6. 08:00

Szakmai kirándulások a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Képgaléria
Szakmai kirándulások a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával
Alapítványi támogatással vitte szakmai kirándulásokra 11-12. évfolyamos diákjait a Közgé.

A könyvekből tanulunk vagy inkább a személyes tapasztalat által? Régi vita ez, olyan, mint a mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Mi a Közgében ezért a szokásos gyakorlatias megközelítésünket választjuk: csakis együtt hasznos a tankönyv és a gyakorlat: úgy maradnak meg az ismeretek, ha azokat át is élhetjük, ki is próbálhatjuk a tanulás során. Ezért tartjuk továbbra is fontosnak a tanulmányi kirándulásokat, mert bár sok szervezést igényelnek és költségesek, de egy egész osztályt, évfolyamot, vagy akár az iskola közösségét juttatják életre szóló, meghatározó élményhez.

Sajnos épp a költségességük miatt egyre nehezebb ezeket megvalósítani – így nagyon nagy segítséget jelentett, hogy iskolánk alapítványa, az Elismerés alapítvány 2.676.000 forint támogatást nyert a NEAO-KP-1-2023/2-001539 projektjével a Közgé 11-12. évfolyamos tanulói számára szervezett magyarországi szakmai kirándulások támogatására.

A kirándulásokat, amelyre a tanév első félévében 213 tanuló jutott el, részletes igényfelmérés és aprólékos tervezés előzte meg. Melyek lennének a legmegfelelőbb úti célok – mit szeretnének megnézni a tanulók, mi az, amit a leghasznosabban lehet beilleszteni a tanulási folyamatba?  Hogyan osszuk fel ezt a támogatást úgy, hogy mindenki célja megvalósulhasson? A felelős megvalósításhoz az alapítvány 20 önkéntes segítségét kérte, akik egy őszi tréningen készültek fel a feladatra.

És hogy hová utaztak a tanulók? Mindenkinek találtunk megfelelő szakmai terepet: a vállalkozási ügyviteli ügyintézők a NAV egyik igazgatóságának munkáját ismerhették meg, a pénzügyi számviteli ügyintézők határigazgatási és vámfeladatokkal találkoztak a magyar-szerb határon, az informatika ágazatosok a Szegedi Tudományegyetem Agórájában kaptak szakmai tapasztalatokat, a turizmuságazatosok a Szépművészeti Múzeum működését ismerhették meg és bepillantást nyertek a profi idegenvezetés rejtelmeibe. A logisztikusokat az Univer folyamataiba avatták be vezetőik, míg a végzős gazdálkodás-menedzsment ágazatosok Budapesten, a Posta üzemtanával és múltjával ismerkedtek meg.

A kirándulásokról a tanulók színes beszámolókat készítettek, amelyekből egy csokornyit az iskola honlapjára is összeválogattunk. A beszámolókból kiderül: a diákok nagyon örültek, hogy kiszakadhattak kicsit a megszokott iskolai ritmusból, ahogy az is, elgondolkodtató, érdekes tapasztalatokat szereztek.

Köszönjük az Elismerés Alapítványnak és a Nemzeti Együttműködési Alapnak, hogy megvalósíthattuk ezt a nagyszabású tervet, reméljük, hamarosan folytathatjuk azt egy következő nyertes pályázat segítségével.

Dr. Bánki Horváth Mihály
      igazgatóhelyettes
              

Kövessen minket a Facebookon is!