Helyi hírek 2024. március 5. 20:35

Ismét működik a Facebook, az Instagram és a Meta többi szolgáltatása

Ismét működik a Facebook, az Instagram és a Meta többi szolgáltatása
Bő egyórás üzemszünet után állt helyre minden a techóriásnál.

Rengeteg embert érintett a Meta leállása kedd délután. Egy szakértő szerint azonban nem kell azonnal hacketámadásra gyanakodni, mert ezeket a rendszereket is emberek üzemeltetik. 

– Bármilyen üzemzavar okozhat ilyen eseményt, nem feltétlenül kell hekkelésre gondolni. Könnyen lehet, hogy üzemzavar volt – összegezte Tóth István, az Indexnek nyilatkozó szakértő, aki szerint természetesen akár támadás is állhat a háttérben, ugyanakkor ilyen nagy rendszernél – bármilyen hihetetlen – könnyű olyat hibát elkövetni, hogy annak ilyen következményei lehetnek. 

Kedd délután fél 5 körül leállt a Facebook, az ahhoz kapcsolódó Messenger-alkalmazás, a Threads és az Instagram, kidobta a felhasználókat a felületéről, és nem is engedett vissza senkit. Délután 4 óra után érkeztek az első bejelentések, majd fél órával később már több mint százezer, végül több mint 460 ezer hibabejelentés érkezett a világ minden tájáról.

– Ugyanúgy emberek üzemeltetik, iszonyatosan komplex rendszerről beszélünk, nagyon sok komponensből áll. Könnyen lehet, ha kiesik belőle egy komponens, annak súlyos következménye lesz – fogalmazott egy informatikus szakértő – írta cikkében az ATV.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!