Helyi hírek 2024. március 7. 12:00

Rippl-Rónai József és a századforduló művészete

Képgaléria
Rippl-Rónai József és a századforduló művészete
Képzőművészeti előadás-sorozatot indított a Szépművészeti Múzeum „Művészetről Mindenkinek!” címmel a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör galériájában. A tízalkalmas esemény során minden szerdán 16 órakor tematikus előadások várják a művészet iránt érdeklődőket. Március 6-án Krasznai Réka művészettörténész, főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Rippl-Rónai József és a századforduló művészete címmel tartott előadást.

Krasznai Réka bevezetőjében hangsúlyozta, hogy Rippl-Rónai József a magyar modern festészet egyik legfőbb képviselője és a századforduló szecessziós törekvéseinek egyik fő alakja volt. Nemzetközileg elismert művész, akinek alkotásait neves külföldi múzeumok őrzik a mai napig. A párizsi Musée dʹOrsay vagy a chicagoi Art Institute is őriz tőle műveket, de a firenzei Uffizi Képtár önarckép gyűjteményében is megtalálható Rippl-Rónai alkotás.

Az előadás folytatásában Krasznai Réka a művész életének fontos állomásait idézte fel, alkotásainak gazdag bemutatójával fűszerezve. Megtudtuk, hogy Rippl-Rónai József Kaposvárott született és kezdetben patikussegédként kereste kenyerét. Később Budapesten gyógyszerész mesteroklevelet szerzett és csak a húszas évei derekán döntött mégis a festészet mellett. Céljai elérése érdekében, 1884-ben Münchenbe utazott, hogy képezze magát, de a szíve a művészet Mekkájába, Párizsba húzta. Egy ösztöndíjnak köszönhetően teljesült is álma és a francia fővárosban élt a későbbiekben egészen 1902-ig. Ott szoros munkakapcsolatot alakított ki az akkor már pályája csúcsán lévő Munkácsy Mihállyal. Munkácsy segítője, mestere és mecénása lett Rippl-Rónainak, aki néhány évvel később, 1894-ben már a Mars-mezei Szalonban mutathatta be egyik legfontosabb képét a közönségnek, az Öreganyám címűt.

Az előadó beszélt a festőművész korszakairól, útkereséséről, hazatéréséről és magánéletéről is. A bő egyórás előadás során átfogó képet kaptak a megjelentek a Rippl-Rónai életműről, művészetének hangsúlyosságáról, valamint a korszak jellegzetességeiről is.

A következő előadásra március 13-án, szerdán, 16 órakor kerül sor, amikor Csontváry Kosztka Tivadar művészetével ismerkedhetnek az érdeklődők.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásban valósul meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
         

Kövessen minket a Facebookon is!