Helyi hírek 2024. március 12. 10:00

Moziklub, ahol a néző beleszólhat, hogy mit vetítsenek

Moziklub, ahol a néző beleszólhat, hogy mit vetítsenek
A Nemzeti Művelődési Intézet valamint a Nemzeti Filmintézet támogatásával és gondozásában országosan útjukra indultak a Moziklubok. Városunkban a Móra Ferenc Művelődési Központban nyílik lehetőség ingyenes vetítéseken részt venni. A részletekről Nagy Gergelyt kérdeztük.

A klubvezető elmondta, hogy a Moziklub-sorozat 10 alkalmat ölel fel. 25 kortárs és 25 régebbi magyar film közül a résztvevők mindig kiválasztják azt, amelyikkel szeretnének a következő alkalommal találkozni. Az események célja, hogy a magyar alkotások és a magyar nézők mind közelebb kerüljenek egymáshoz. A program nem pusztán filmvetítésre korlátozódik, hiszen az alkotások végén egy kötetlen beszélgetés veszi kezdetét, amelyben természetesen önkéntes alapon vesznek részt a megjelentek. A beszélgetések során lehetőség adódik arra, hogy együtt gondolkozzanak és ne csak a film történetét beszéljék át, hanem filmnyelvi szempontból is elemezzék az alkotást.

Nagy Gergely, a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársa szakértője a témának, hiszen egyetemi évei alatt vizuális kultúratudomány szakon végzett, majd később a mesterszakot is teljesítette. A klubvezető elmondta, hogy vannak olyan visszatérő tagok, akik már feloldódtak az elmúlt alkalmak során és aktív résztvevői a beszélgetéseknek, de természetesen az sem gond, ha valaki passzívan járul hozzá ezekhez.

A következő vetítésre március 14-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor. Akkor Sára Sándor ikonikus alkotását, a 80 huszárt láthatják az érdeklődők. Gergely végezetül elmondta, hogy bár nem pozitív a kicsengése az alkotásnak, viszont mondanivalóját tekintve nagyon aktuális ma is. Az emberek és a háború viszonyát taglalja, az érzéseiket, amikor kötelességből szükséges harcolniuk. Sok etikai kérdést felvet a film, amiről reményei szerint tudnak és fognak majd beszélni.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
        

Kövessen minket a Facebookon is!