Helyi hírek 2024. március 14. 08:00

Egyben tartja és segíti a közösséget a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Egyben tartja és segíti a közösséget a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Városunkban 1200-ra becsülik a romák számát, ebből 620 fő vallja magát romának, regisztráltan. A Kiskunfélegyháza Roma Nemzetiségi Önkormányzatának jelenlegi elnöke és képviselői 2014 óta töltik be posztjukat. Az elmúlt évek sikereiről és a 2024-es tervekről beszélgettünk Buza Flórián elnökkel és helyettesével, Szabó Elisabeth-tel.



Találkozónk az Alpári úton lévő Csillag Szolgáltatóponton volt, amit az elmúlt évek sikereiként könyvel el a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. 2014 óta a szolgáltatópont szociális területen nyújt segítséget a rászorulóknak négy fürdőszobával, mosógépekkel, szárítógépekkel, konyhával és közösségi helyiséggel.



Buza Flórián elnök, aki jelenleg megyei koordinátorként is tevékenykedik elmondta, hogy nagyon jó csapat született meg az elmúlt időszakban az önkormányzatnál. A képviselők, Buza Ferenc János, Buza Ferenc Jánosné és Kollár Hermina, valamint az elnökhelyettes, Szabó Elisabeth is aktív munkavállalók. Munkaidejükön kívül tesznek eleget képviselői feladataiknak, ahol e teendők mellett szinte minden fronton segítséget próbálnak nyújtani a hozzájuk fordulóknak: ha szükséges kérelmeket fogalmaznak, hivatalos levelek megírásában segítenek, információkkal látják el a segítséget kérőket.



Az elnök, elnökhelyettes és a képviselők is mind fontosnak tartják, hogy tanultak legyenek, folyamatosan képzik magukat, többen felsőoktatási intézményben. Az öt képviselő öt területen munkálkodik, amit maguk között felosztottak: Buza Flórián elnök úr az érdekképviseleti munkát végzi, Szabó Elisabeth az oktatás felelőse, kulturális területen Buza Ferenc Jánosné és Kollár Hermina az illetékes, míg a munkaerőpiac téma szakértője és segítője Buza Ferenc János. Jelenleg is kétéves műhelymunkán vesznek részt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő jóvoltából a Lakitelek Népfőiskolán. A Boldog Ceferino Kollégium néven indított szakirányú műhelymunka célja a társadalmi integráció erősítése és a helyben való közösségi élet fejlesztésében történő közreműködés lehetőségeinek feltárása, jó gyakorlatok megismerése és a helyi közéletben való érdekérvényesítés témaköreinek megvitatása, egyéni kompetenciák erősítése. Neves előadók közreműködésével megismerik a cigányság történetét, kultúráját, vándorlását.

Az elmúlt évtizedről megtudtuk, hogy a 2014-es munkájuk kezdetén felmérték a lakosság állapotát, munkahelyek, iskolázottság tekintetében, majd elkezdték ennek fejlesztését. Képzéseket indítottak, ezek célcsoportja kezdetben az általános iskoláskorú gyermekek voltak. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat segítségével ezek a gyerekek mind elvégezték a nyolc osztályt.



Szabó Elisabeth elmondta, hogy korábban ő, mint a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság munkatársa önkormányzati segítséggel képzést szervezett a Csillag Szolgáltatóponton is. Alapkompetenciával kezdtek, majd szakmai képzéseket bonyolítottak le. Büszkén mesélte, hogy 20 fő, 18-55 év közötti személy, lemorzsolódás nélkül végezte el a tanfolyamokat. Az elnökhelyettes hozzátette: a rendszer akkor lenne tökéletes, ha a képzések után nem engednék el az érintettek kezét. Ha lenne egy olyan lehetőség, hogy bevont cégek, vállalatoknál munkát kaphassanak ezek az emberek, akkor talán száz százalékos sikert tudnának elérni. Az elnök hangsúlyozta, hogy többek között ezen is dolgoznak és szerencsére jó kapcsolatot ápolnak a romaügyi kormánybiztossal, Sztojka Attilával, akivel ezek a tervek megvalósíthatókká válhatnak. A képzések között megvalósult egy 20 fő roma lánnyal indult, kétéves mentorprogram is, ahol szintén nagy sikereket könyvelhetnek el, és amiért minisztériumi dicséretben is részesültek.

A jó kapcsolatok kialakítására törekedtek az elmúlt években. Így a munkaügyi központtal is, ahol információkat kapnak induló képzésekről, munkalehetőségekről. Együttműködésük gyümölcsöző volt az elmúlt időszakban, hiszen nagyon sok roma munkavállaló van már többek között a Mercedes-gyárban és a Fornetti Kft.-nél is. Utóbbi vállalat kecskeméti gyárának termelési igazgatója az önkormányzatuk képviselője, Buza Ferenc János. Az elnök elmondta, hogy szerencsés helyzetben vannak, hiszen Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával is nagyon jól együtt tudnak működni. Csányi József polgármester mindig támogatásáról biztosította őket, valamint a képviselő-testület tagjaira is számíthatnak.



Nagyon sok pályázat nyertesei voltak az elmúlt években, közösen Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával, de önállóan is tudtak érvényesülni. Ennek köszönhetően sok álmot sikerült megvalósítani. Mivel a család és a gyermekek mindig prioritást élveztek náluk, elsődlegesen nyári táborokra, kirándulásokra koncentráltak a szociálisan rászoruló családok segítése céljából.





Minden évben szerveznek a roma hagyományokkal átszőtt tematikus ünnepeket. Ilyen a Mikulás ünnepség, karácsony, farsang, majális, gyereknap vagy gólyatábor, ezeken az eseményeken jellemzően tárgyi támogatásokat is osztanak.

Buza Flórián elnök elmondta, hogy nagy vágyuk között szerepel az Alpári úton lévő három épület felújítása, szigetelése. A tervrajzok már rendelkezésre állnak. Ha a tervek valóra válhatnak, és sikerül helyreállítani a lakásokat, akkor szociális lakásként szeretnék kiadni rászoruló családoknak. Az elnök hangsúlyozta, hogy olyan családok költözhetnek be majd, ahol a szülők dolgoznak, a gyermekek rendszeres iskolalátogatók. Ezen kívül egy új roma közösségi ház tervei is készen vannak, azokat eljuttatták Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek is. A közösségi ház nagyon fontos szerepet töltene be, hiszen a jelenlegi 20 főt befogadó helyiségüket már kinőtték, egy új, nagyobb, sokkal több lehetőséget kínálna számukra.



Az elnök végezetül elmondta, hogy terveik száma végtelen és örömmel állnak a feladatok elébe. Munkájuk nem marad elismerés nélkül, hiszen kilencedik éve Kiskunfélegyháza Roma Nemzetiségi Önkormányzata feladatalapú pontszámukkal vezeti a listát Bács-Kiskun vármegyében.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!