Helyi hírek 2024. március 9. 08:00

Túlszaporodtak a pockok, jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságnak

Túlszaporodtak a pockok, jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságnak
Már tavaly ősszel pocokinvázióról szóltak a hírek, az enyhe tél miatt pedig még nagyobb számú jelenlétre kell számítanunk. Tarjányi Lili vadgazda-mérnök, volt hivatásos vadász megkeresésünkre elmondta, hogy sajnos szabad szemmel is láthatók a tátongó lyukak a földeken, amelyek mind a rágcsálók jelenlétét igazolják. Hozzátette: úgynevezett gradációs időszaknak vagyunk részesei, amikor a populáció annyira elszaporodik, hogy terhet ró a területekre.

Borítókép: Shutterstock

Az okokat keresve elmondta, hogy az enyhe tél éppúgy, mint a területen a rendelkezésükre álló bőséges eleség is okozhatja a jelenséget. Egy ciklikus folyamatról van szó, amikor adott évben a túlszaporodott populáció miatt a természetes ellenségeinek jelenléte is fokozódik, ami a későbbiekben a pocokkolóniák egyedszámának jelentős csökkenését okozzák majd. Mindezek mellett egy nagyobb állományban a betegségek is gyorsabban megjelennek, biztosítva a természetes szelekciót esetükben is. A védekezés tekintetében óvatosságra int, hiszen szigorú szabályoknak kell megfelelni az irtószerek tekintetében, nehogy másodlagos mérgezést okozzon és például védett ragadózómadarak is áldozatul essenek a gyérítésnek. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a gyökfőnél rágja el a növényeket, amelyek így szinte biztosan nem élik túl azt.



Kis-Czakó Máté mezőgazdasági mérnök, gazdálkodó szerint bizonyos vármegyékben beszélhetünk komolyabb invázióról. Ilyen Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok vagy Tolna vármegye. Úgy véli, hogy Bács-Kiskun vármegye is érintett, de talán nem annyira komoly mértékben. Hozzátette: körülbelül 30 centiméter mélyen vannak jelen a föld alatt, és mivel nagyon fagyérzékeny élőlények, szinte biztos, hogy az enyhe tél miatt maradt meg az őszi állomány – szinte hiánytalanul. A védekezésről elmondta, hogy a lyukakba lehet csepegtetni olyan szert, amivel szabályozni tudják a kolónia számát, de ezek mind nagyon szigorú előírásokhoz kötöttek. A védekezésnek egy hagyományos módja még a T-fák, vagy ülőfák kihelyezése, amit a ragadozómadaraknak helyeznek ki, akik ezeken az eszközökön felsorakoznak és szemmel tartják a pocoklyukakat, majd szükség szerint segítik a szelekciót. Kis-Czakó Máté elmondta, hogy mivel a vaddisznók számára is fontos fehérjeforrás lehet a pocok, így sajnos több esetben még tetézik a károkat azzal, hogy feltúrják a szántóföldet a rágcsálók után kutatva.



A Nébih közleménye szerint kulcsfontosságú, hogy a gazdálkodók mihamarabb felmérjék a mezei pockok népességét a táblákon és azok környezetében. A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető. A kémiai beavatkozás 3-5 db lakott járat/100 m2 fertőzés esetén indokolt.

Néhány engedélyezett szer:
– Arvalin LR és 2,5: Lakott járatokba helyezve pusztítja el a pockokat.
– Ratron GL, GW és ST: Lakott járatokba helyezve pusztítja el a pockokat.
– Delu és Detia Carb: Riasztó hatással bírnak, egész évben használhatók.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!